Kultura

ESPRESSIVO: Tretjakov i Liphoj u Ministarstvu kulture

Renomirani ruski violinista i dirigent Viktor Tretjakov i violinistkinja Natalija Likhopoj nastupuće večeras u Ministarstvu kulture na Cetinju od 21 čas, u okviru programa IX Espressiva.
ESPRESSIVO: Tretjakov i Liphoj u Ministarstvu kulture
Portal AnalitikaIzvor

Na programu su djela Petra Iljiča Čajkovskog, Sergeja Prokofjeva i Dmitrija Šostakoviča.

Poznat po izvanrednoj tehnici i talentu, ruski violinista, pedagog i dirigent Viktor Tretjakov rođen je Krasnojarsku u Sibiru 1946. godine. Iako je prvih 50 godina karijeru gradio u Rusiji, nastupao je sa gotovo svim filharmonijskim i simfonijskim orkestrima širom svijeta - Berlin, Beč, Moskva, St. Petersburg, London, Los Anđeles, Minhen, Pariz, Drezden, Bamberg, Hamburg, Keln, Amsterdam, Čikago, Filadelfija, Klivlend, Atlanta, Detroit, San Francisko, Dalas, Pitsburg, Toronto i mnogi drugi. Nastupao je sa dirigentima među kojima su Rostropovič, Ormandi, Temirkanov, Aleksejev, Johum, Krips, Gergijev, Fedosejev, Mazel, Kempe, Jansons, Jarvi, Levin, Mehta, Fon Donanji, Penderecki, Previn i Kondrašin, a kao kamerni muzičar i sa Rihterom, Kaganom, Geringasom, Kisinom, Leonskom, Lobanovom, Bašmetom i Gutmanom. Dobitnik je svih velikih svjetskih nagrada i priznanja kojima Rusija odlikuje svoje umjetnike. Počeo je da svira violinu u ranom djetinjstvu, sa deset godina upisao je Glavnu muzičku školu u Moskvi, a sa 19 godina tokom prve godine na Moskovskom konzervatorijumu, osvojio je prvu nagradu na takmičenju Čajkovski. Tri godine kasnije postao je solista Moskovske filharmonije, a zatim diplomirao o nastavio da se usavršava u klasi Jankeleviča. Bio je umjetnički direktor Državnog kamernog orkestra SSSR-a od 1983. godine, a od 1986. do 1994. predsjednik žirija takmičenja Čajkovski. Bio je predavač na Moskovskom konzervatorijumu, a od 1996. je angažovan u Kelnu.

Natalija Likhopoj studije violine završila je u klasi profesora Viktora Tretjakova sa najboljim ocjenama. Nastupala je širom SAD-a, Južnoj Americi, Japanu i Evropi, gdje je njenu temperamentnu i profinjenu muzikalnost publika i kritika jednoglasno pozdravila.

K.J.

Portal Analitika