Crna hronika

UP: Interpol raspisao međunarodnu potragu za Medinom

Svi policijski službenici u Crnoj Gori, uključujući i službenike na graničnim prelazima, su obaviješteni o nestanku Nemanje Medina, a NCB Interpol Podgorica je za njim raspisao i međunarodnu potragu za nestalim licem, pa su podaci, samim tim, razmijenjeni sa kolegama iz inostranstva, saopšteno je Portalu Analitika iz Uprave policije.
UP: Interpol raspisao međunarodnu potragu za Medinom
Portal AnalitikaIzvor

Oni ističu da službenici Uprave policije MUP-a, u koordinaciji sa tužilaštvom, preduzimaju sve zakonski predviđene mjere traganja na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou za nestalim Medinom, starim 24 godine iz Petrovca, od momenta prijave njegovog nestanka 9. jula.

- Pronađeni vozilo i predmeti upućeni su u Forenzički centar radi vještačenja, formiran je i poseban tim na nivou CB Bar koji traga za Medinom, a policija je do sada uzela izjave od više desetina građana koji bi mogli imati korisna sazanja o okolnostima njegovog nestanka. Naime, nakon prijave nestanka, službenici Centra bezbjednosti Budva su odmah preduzeli niz aktivnosti i mjera u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja i pronalaska nestalog lica. U koordiniranoj aktivnosti sa policijskim službenicima Centra bezbjednosti Bar, a uz stalnu koordinaciju i saradnju sa Osnovnim državnim tužilaštvom u Baru i Višim državnim tužilaštvom u Podgorici, uz pisane zahtjeve i odobrene naredbe od strane nadležnih sudova, izvršeni su pretresi na više lokacija i privremeno su oduzeta dva putnička motorna vozila - stoji u saopštenju te podsjećaju da su sve do sada prikupljene prikupljene činjenice i izuzeti predmeti proslijeđeni Forenzičkom centru radi vještačenja.

- Nadalje, od trenutka prijave nestanka do danas, policijski službenici su, uz koordinaciju CB Bar i CB Budva, planiranim aktivnostima kao i na inicijativu porodice Medin sa kojom su policijski službenici u kontaktu, vršili više pretraga terena u reonu Crmnice u cilju pronalaska nestalog lica. U pretrage terena uključeni su policijski službenici CB Bar, CB Budva, CB Podgorica i OB Cetinje, Avio-helihopterska jedinica MUP-a i pripadnici službi spašavanja na području opština Bar i Budva, kao i članovi porodice Medin i građani. Osim pretrage terena, pripadnici Plovne jedinice Sektora granične policije su više puta izvršili kontrolu priobalnog područja Skadarskog jezera. Pretragom terena policijski službenici su u mjestu Jabukov do - Virpazar 11. jula pronašli odbačene inostrane registarske oznake koje su se, kako na to ukazuju do sada prikupljene činjenice, nalazile u prtljažniku putničkog motornog vozila „Renault Megan“ kojim je upravljao Nemanja Medin. Sjutradan je, na udaljenosti od oko jednog kilometra, pronađeno i zapaljeno vozilo „Renault Megan“, kojim je, kako ukazuju dosadašnje prikupljene činjenice, upravljao Nemanja Medin. Pronađeni predmeti i izuzeti tragovi su proslijeđeni u Forenzički centar na dalju obradu. Prilkom pronalaska navedenih predmeta uviđajem na licu mjesta je rukovodio državni tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici.

Iz Uprave policije dodaju kako su policijski službenici izuzeli i pregledali više snimaka sa više video nadzora na područiju Virpazara i tunela „Sozina“ i od nadležnog tužioca zatražili izdavanje naredbi policiji od strane nadležnog sudije za istragu za izuzimanje više video materijala na putnom pravcu prema Podgorici, a u cilju dobijanja što više korisnih podataka.

- Izvršena je provjera telefonskog saobraćaja u cilju utvrđivanja kretanja nestalog Nemanje Medina. Načelnik CB Bar je formirao tim na nivou ovog Centra bezbjednosti, u kojem se nalaze službenici po liniji rada kriminaliteta i drugih linija rada, a koji preduzimaju aktivnosti u sadejstvu sa službenicima CB Budva i u koordinaciji Sektora kriminalističke policije.

Svakodnevno se, u koordinaciji i po nalogu tužilaštva, prikupljaju podaci i obavještenja i obavljaju razgovori sa svima koji bi mogli da pruže konkretne i korisne podatke o nestanku Nemanje Medina. Tim povodim do sada je saslušano više desetina građana, uz sačinjavanje odgovarajuće dokumentacije u skladu sa zakonom.  Načelnik CB Bar i starješine ovog CB-a su u stalnom kontaktu sa porodicom Medin. Uz razumijevanje zabrinutosti i teške situacije u kojoj se porodica Medin nalazi zbog Nemanjinog nestanka, obavještavamo vas da se članovi porodice Medin blagovremeno obavještavaju o saznanjima i preduzetim mjerama u najvećoj mjeri koja je moguća, odnosno u granicama koliko je to operativno dozvoljeno kako ne bismo ugrozili tok izviđajnih radnji koje se preduzimaju u cilju Nemanjinog pronalaska - navodi se u saopštenju te zaključuje da se potraga za Nemanjom Medinom nastavlja.

Portal Analitika