Kultura

KOTORART: "Suze su OK" i druga djela Isidore Žebeljan u Crkvi Svetog Duha

Stvaralaštvo jedne od najizvođenijih savremenih srpskih kompozitorki Isidore Žebeljan, biće danas predstavljeno na koncertu „Suze su OK“ koji će biti priređen u Crkvi Svetog Duha od 21 i 30 časova, u okviru KotorArt Don Brankovih dana muzike.
KOTORART: "Suze su OK" i druga djela Isidore Žebeljan u Crkvi Svetog Duha
Portal AnalitikaIzvor

Njene kompozicije među kojima su Čudo u Šarganu, Leons i Lena, Umbra, Tri kozja uveza, Mišolovka i Suze su OK interpretiraće Žebeljan ansambl.

Kompozitorka Isidora Žebeljan studirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Vlastimira Trajkovića, gdje je od 2002. angažovana kao profesorka. Pažnju međunarodne javnosti privukla je operom Zora D, nakon čega dobija porudžbine institucija i muzičkih festivala kao što su Venecijansko bijenale, Festival u Bregencu, Fondacija „Genesis“ iz Londona, Univerzitet u Kentu i Opera iz Gelzenkirhena. Komponovala je za brojne ansamble kao što su Bečki simfoničari, The Academy of St. Martin in the Fields, Gudački kvartet Brodski, Oktet Berlinske filharmonije, Holandski kamerni hor, a njena djela po Evropi, Izraelu, Dalekom Istoku i u Americi izvodili su i Simfonijski orkestar iz Geteborga, Simfonijski orkestar RAI iz Torina, Janačekova filharmonija, Venecijanski solisti, Beogradska filharmonija, Nova filharmonija Vestfalije, No Borders Orchestra, London Brass, Gudački kvartet Lutoslavski, dirigenti David Porselajn, Pol Danijel, Klaudio Šimone, Kristof Popen, Aleksandar Rudin, Pjer-Andre Valad. Kompozicije su joj objavile brojne izdavačke kuće, a dobitnica je više priznanja i nagrada. Godine 2006. izabrana je za člana Srpske akademije nauka i umetnosti, a 2012. za člana Svjetske akademije umjetnosti i nauka.

Žebeljan ansambl čine članovi Žebeljan orkestra, osnovanog 2005. godine, a prevashodno izvode kamernu muziku Isidore Žebeljan. Članovi ansambla su neki od najboljih muzičara u Srbiji, koji već godinama sarađuju sa kompozitorkom. 

Portal Analitika