Abiznis

Očekuju jednoglasnu podršku Skupštine

Centar za zaštitu potrošača (CEZAP) očekuje da Skupština jednoglasno usvoji Predlog izmjena i dopuna zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima (CHF) u eure.
Očekuju jednoglasnu podršku Skupštine
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnik klijenata, Dragan Senić, rekao je da očekuju podršku crnogorskog parlamenta, kao što je jednoglasno isti zakon usvojio i Hrvatski sabor.

Senić je, kako se navodi u saopštenju CEZAP-a, kazao da su primjedbe Centralne banke (CBCG), odnosno izmjene i dopune zakona u formi amandmana, prihvatljive za klijente, sa nekim neznatnim korekcijama koje do detalja normiraju i podnormiraju primjenu zakona.

“Predlog primjedbi, u formi predloženih amandmana CBCG sa neznatnim korekcijama, na jasan i precizan način definišu primjenu Zakona i ne ostavljaju prostor za različita tumačenja”, naveo je Senić.

Amandmane na Predlog izmjena i dopuna Zakona o konverziji kredita u CHF-u, podnio je poslanik Demokratskog fronta (DF), Nebojša Medojević, koji je i predlagač tog pravnog akta. Amandmani su bazirani na predlozima i mišljenjima CBCG, a dodatno su ih razradili pravni zastupnici klijenata.

Senić je rekao da je predloženim primjedbama u formi amandmana, vrhovna monetarna institucija dala jasan stav.

“Očekujemo da tako predložene izmjene i dopune zakona i predloženi amandmani, dobiju podršku na Zakonodavnom i Odboru za ekonomiju, finansije i budžet”, dodao je Senić.

Zakon o konverziji kredita u CHF-u u eure donijet je u julu prošle godine, ali su se u međuvremenu pojavili problemi u njegovoj implementaciji.

Medojević je krajem juna ove godine dostavio parlamentu Predlog izmjena i dopuna zakona, kojima se, između ostalog, obuhvataju i treća lica, osim komercijalnih banaka.

Zakon omogućava da se krediti sa klauzulom vezani za švajcarski frank vraćaju u eurima po kamatnoj stopi od 8,2 odsto. Te kredite je u Crnoj Gori 2007. i 2008. godine odobravala Hypo Alpe Adria banka (HAAB), a klijentima su zbog promjene kursa franka i eura kreditne obaveze značajno uvećane.

 

MINA

Portal Analitika