Svijet

Stardžon: Počinju pripreme za odvajanje Škotske

Premijerka Škotske Nikola Stardžon rekla je da će početi pripreme za odvajanje od Velike Britanije kako bi opcija nezavisnosti Škotske ostala na raspolaganju poslije odluke Velike Britanije da izađe iz EU.
Stardžon: Počinju pripreme za odvajanje Škotske
Portal AnalitikaIzvor

Ona nije precizirala kakve će biti te pripreme, ali je naglasila da jedinstvenost događaja kakav je istupanje Britanije iz EU znači da treba razmotriti sve opcije za buduće veze sa EU i Velikom Britanijom.

Iako je Britanija glasala za izlazak zemlje iz Unije, Stardžon kaže da je velika većina građana Škotske podržala ostanak u evropskom bloku, zbog čega je ponovo pokrenuta debata o budućnosti Škotske u Ujedinjenom kraljevstvu.

Premijerka je ponovila stav da novo glasanje o samostalnosti Škotske, samo dvije godine pošto su građani glasali protiv toga, treba da ostane kao opcija u zavisnosti od budućih veza Britanije sa EU i položaja Škotske.

"Ako zaključimo da naši interesi mogu biti zaštićeni u kontekstu Velike Britanije, nezavisnost mora biti jedna od opcija na koje Škotska mora imati pravo da ih razmotri", rekla je Stardžon.

Dodala je da će zato biti pokrenute pripreme, da bi škotski parlament imao na raspolaganju tu opciju, ako bude smatrao da je ona potrebna.

Izvor: N1

Foto: Reuters/Scott Heppell

Portal Analitika