Region

Arkan Hrvatskoj prodao 12 šlepera sa oružjem i video zapis masakra na Ovčari?!

U nedavno objavljenim memoarima “Politika i domovina” bivši premijer Hrvatske Josip Manolić na 232. strani piše o dva najvažnija događaja u vezi s Arkanom i kaže da oni ne bi smjeli da ostanu državna tajna u Hrvatskoj iako to neki i danas žele.
Arkan Hrvatskoj prodao 12 šlepera sa oružjem i video zapis masakra na Ovčari?!
Portal AnalitikaIzvor

- Željko Ražnatović Arkan još je tokom istrage i boravka u Remetincu, i prije režiranog suđenja, postao dobavljač oružja za potrebe Republike Hrvatske. Početkom 1991. godine, tačnije, u aprilu te godine, Republika Hrvatska kupila je njegovim posredovanjem od njegove firme iz vojnog skladišta u Batajnici mnogo oružja, pretežno kalašnjikove AK 47 i protivtenkovsko naoružanje. Bila je rieč o 12 šlepera oružja – dodaje Manolić u svojoj knjizi, piše hrvatski Telegram, i dodaje: - Danas valja otkriti neke detalje kako bi se priča o Arkanu svela u pravi kontekst. Ko je odobrio trgovinu oružjem sa Željkom Ražnatovićem Arkanom?

- Zašto ja, kao ondašnji predsednik Vlade, nisam imao informaciju o tim nabavkama? Je li trgovina s njim bila pokriće za neke druge usluge, kako je to oružje plaćeno, zašto je cijelu operaciju vodio ‘obaveštajni krug’, i na strani kupaca i na strani prodavaca? Možda odgovor znaju neki pojedinci iz Osijeka koji su onih dana bili gospodari života i smrti u Osijeku, a pretpostavljam da detalje znaju i neki danas živi Vukovarci, sklonjeni na otoku Krku, kao i oni koji su pratili šlepere do istovara…Štaviše, mislim da sam svjesno bio isključen pri njenoj organizaciji zbog činjenice da smo predsjednik Tuđman i ja tad već bili ‘zategli konopac’. Izborom ljudi koji će se uključiti u tu operaciju, a neki su i danas živi, Tuđman, poslije i njegovi nasljednici, zatvorili su krug odanih i moćnih - napisao je Manolić u svojim memoarima.

- Operacija pribavljanja video-zapisa o likvidaciji hrvatskih branitelja s Ovčare tema je o kojoj se i danas čovjek mora zapitati: Predsjedniče, čemu to? U februaru 1992. godine predsjednik Tuđman isplatiće dva miliona njemačkih maraka za nabavku video-zapisa koji je posjedovao Željko Ražnatović, barem tako stoji u dokumentima koje hrvatska država i danas ima.

Josip Manolić kaže da je Arkanu odnesen gotov novac, a video-kaseta zamotana u aluminijumsku foliju predana je predsjedniku Tuđmanu u njegovoj porodičnoj kući u Nazorovoj ulici.

- Dokumenti koji govore o spomenutom video-zapisu takođe postoje; nadam se da nisu u međuvremenu uništeni, kao što postoje dokumenti koji pokazuju da Arkanovo ubistvo i suđenje u Zagrebu nije smatrano preprekom nastavku suradnje s tim čovjekom. Arkan će ostati u kontinuiranom kontaktu sa Zlatkom Bagarićem, sve do Bagarićeva ubistva, ali i s Ferdinandom Jukićem iz Službe za zaštitu ustavnog poretka, te s još nekim pojedincima, velikim hrvatskim gospodarstvenicima čija imena zasad ne bih spominjao, zaključio je Manolić.

 

telegraf.rs

Portal Analitika