Politika

Vlahović: Politika "trojke" diletantska

Predsjednik Crnogorske demokratske unije Miodrag Vlahović, u intervjuu za portal Antena M, kaže da sve procrnogorske i pronato partije treba da se zajedno nastupe na predstojećim parlamentarnim izborima. Moguće je, kaže, da podjele u društvu budu prevaziđene rješenjem kao što je Vlada izbornog povjerenja, ali ne ponašanjem koje trenutno vlada. Izlazak dijela opozicije iz Vlade bi, prema mišljenju Vlahovića, ugrozio kredibilitet tih partija kod građana.
Vlahović: Politika "trojke" diletantska
Portal AnalitikaIzvor

Antena M: DPS je najavila samostalan izlazak na izbore, a opozicija će u nekoliko kolona, s jasnim nagovjestajem spremnosti za postizborni savez, radi rušenja Đukanovića. Da li je u igri predizborna koalicija nekoliko stranaka procrnogorske i pro NATO prepoznatljivosti: SD, Pozitivna, LP, Cdu...?

- Za DPS je to logična pozicija, mada nikad ne treba isključiti razna iznenadjenja i korekcije stava. Za dio opozicije koji je protiv članstva u NATO i koji još manta o promjeni državno-pravnog statusa nijesam baš neki stručnjak.

Oni ne treba da uspiju i neće uspjeti, ni ovoga puta.

Sa naše strane - svakako postoji logika i potreba za saradnjom i zajedničkim nastupom ovih što pominjete na kraju pitanja. Ali, vidimo da se svi junače samostalnim nastupom ili zamišljaju nekakve polu-koalicije, đe bi se promovisala ova ili ona ličnost.

Cdu je na poziciji da svi treba da budemo zajedno, ali sa kredibilnom politikom i porukama koje su primjerene crnogorskim nacionalnim i državnim interesima. Ono što se trenutno dešava je pomalo dosadno.

Ja sam već predložio, sasvim ozbiljno, da na toj zajedničkoj listi, ako se svi okupimo, zauzmem posljednje, 81. mjesto. Ne valja da redosljed bude kamen spoticanja, ako smo ozbiljni u tome za što se zalažemo. Nadam se da i to neće biti interpretirano kao "nepodobnost za saradnju".

Antena M: Premijer Đukanovic je još u maju izjavio da tzv. Vladu izbornog povjerenja ne smatra ad hoc potezom, nego potencijalno trajnim rješenjem za prevazilaženje podjela u društvu. Koliko je, po Vasem sudu, takav rasplet realan?

- Moguće da jeste, mada ponašanje većine ministara i drugih privremenih Vladinih službenika ne ohrabruje tu namjeru.

I neki medjunarodni krugovi u njihovom ponašanju i potezima, kao i u izjavama njihovih lidera koji to posmatraju sa strane, prepoznaju politički diletantizam i površnost.

Vidjećemo, naravno, poslije izbora. Djukanovićeva izjava je, u tom smislu, bila jasni signal. Ali, takav signal treba neko i da shvati i prihvati.

Antena M: Smatrate li ozbiljnim nagovještaje izlaska "trojke" iz Vlade, pokušaja odgađanja izbora i reprize "makedonskog scenarija"?

- Ako je neko ušao u Vladu da bi iz nje izašao prije izbora pod ovim ili onim izgovorom, onda je cijela rašomonijada u vezi tzv. parlamentarnog dijaloga i svega što ga je pratilo - bilo jedno pompezno gubljenje vremena i dragocjene političke energije.

To ne zvuči ozbiljno i kompromitovalo bi i preostale tragove ozbiljnosti ove grupacije i pred crnogorskim gradjanima i pred medjunarodnom javnošću.

Antena M: Koliko je Sporazum vlasti i dijela opozicije i na njega naslonjen lex specialis, donio zdravih rezona, drustvene koristi i pravne logike?

- Zavisi sa koje strane to posmatrate. Najveća korist je očuvanje političke stabilnosti i našeg kretanja prema članstvu u Alijansi.

Vidimo, takođe, da nekim opozicionarima nije mrsko biti u vlasti, ma koliko to bilo klimavo po nekim strogo formalnim kriterijumima, ali i onima koji se tiču političke legitimacije za to da vas neko smatra parlamentarnim subjektom, a da nijeste nikad učestvovali na izborima, ili da ste u Vladi, a da istovremeno tvrdite da Premijer nema pravo da ocjenjuje vaš rad, na primjer.

Vrijeme je majstorsko rešeto, pa ćemo vidjeti u dva naredna mjeseca da li to bilo gubljenje ili kupovanje vremena.

Antena M: Kako ocjenjujete držanje Delegacije EU i ključnih ambasada u CG, tokom procesa koji su doveli do prekompozicije i u vlasti i u opoziciji?

- O tome sam već govorio i pisao, pa ne bih da ponavljam. A i neki mandati su pri kraju, kao što je i red.

Post-bregzit Evropa ima i potrebu i obavezu sa pomogne očuvanju i jačanju demokratskih institucija i kapaciteta u zemljama koje su na rubu EU.

Mi jesmo najbliži, ali je to još daleko, samo se nazire na horizontu ... Dakle, aktuelna evropska i globalna situacija ne može biti izgovor i ni malo ne umanjuje našu obavezu i odgovornost da nastavimo putem evropskih integracija, bazirajući taj napor i na, siguran sam, skoroj formalizaciji našeg članstva u NATO-u.

Antena M 

Portal Analitika