Crna hronika

Još se ne zna ko je od nadležnih kriv za prebijanje starca

Nadležni još rade na slučaju prebijanja Vuka Jaćimovića u Domu za stare u Bijelom Polju. Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja za DN kažu da je Centar za socijalni rad slučaj vodio po zakonu, dok su za procjenu otpuštanja pacijenata zaduženi ljekari.
Još se ne zna ko je od nadležnih kriv za prebijanje starca
Portal AnalitikaIzvor

Slučaj prebijanja starca u bjelopoljskom Domu za stare od strane pacijenta liječenog od psihičkih problema, zabrinuo je građane. Mnogi su se pitali da li su njihovi najbliži, rođaci, prijatelji smješteni u ustanove ovog tipa bezbjedni, s obzirom da se u istom ovom domu prije nekoliko mjeseci dogodio sličan slučaj. Odgovor na ovo pitanje od nadležnih još nije stigao, a još nije poznato ni ko je odgovoran za incident.

Kako su u Ministarstvu rada i socijalnog staranja kazali za Dnevne novine, Centar za socijalni rad je u konkretnom slučaju postupio u skladu sa zakonom, a procjenu otpuštanja pacijenata kao i procjenu sposobnosti za kolektivni smještaj vrše ljekari.

"Voditelj slučaja Centar za socijalni rad, na osnovu zakonom propisane dokumentacije vrši najadekvatniji oblik zbrinjavanja korisnika. U ovom slučaju, to je bio smještaj u ustanovu za odrasla i stara lica. Slučaj je procesuiran kod nadležnih organa, tako da se čeka okončanje postupka da bi se mogli preduzeti dalji koraci. Procjenu otpuštanja pacijenata kao i procjenu sposobnosti za kolektivni smještaj vrše ljekari", naveli su iz Ministarstva.

Korisnika Doma za stare u Bijelom Polju Vuka Jaćimovića je 16. jula napao cimer V.B. iz Nikšića, nanevši mu teške povrede glave. Jaćimović se još nalazi u Kliničkom centru u Podgorici na liječenju, dok je V.B., nakon saslušanja u policiji, poslat u Specijalnu bolnicu za psihijatriju u Dobroti.

Kako je Dnevnim novinama objasnila ljekar ove bolnice Marina Roganović, poslije obrade pacijenta, dijagnostike i uvođenja terapije, po uspostavljanju remisije potrebno je pacijenta poslati na probni terapijski vikend, te ukoliko bude dobro, može se otpustiti na ambulantni tretman.

"Opasni mogu biti i zdravi ljudi. Ne možemo mi znati da li će porodica i društvo voditi računa o pacijentu, obilaziti ga recimo iz centara za socijalni rad, nadzirati uzimanje terapije, voditi ga na ambulantne preglede...i slično", kazala je ona.

Prema riječima direktora Doma u Bijelom Polju Dejana Pavićevića, pacijent V.B. je prije nemilog događaja bio tri mjeseca u Domu, redovno je uzimao terapiju, bio je miran i normalno komunicirao sa drugim korisnicima. Povrijeđeni je prebačen u sobu sa njim zbog prebukiranosti.

Izvor: Dnevne novine, cdm

Portal Analitika