Društvo

Završen ljetnji vojni kamp za mlade

Ljetnji vojni kamp za mlade završen je danas svečanom dodjelom sertifikata koje je polaznicima uručio generalni direktor Direktorata za ljudske resurse u Ministarstvu odbrane Mihailo Volkov.
Završen ljetnji vojni kamp za mlade
Portal AnalitikaIzvor

Kamp je okupio 29 srednjoškolki i srednjoškolaca iz Crne Gore uzrasta od 16 do 18 godina koji su tokom protekle dvije sedmice, u jedinicama Vojske Crne Gore u Kolašinu i Pljevljima, sticali znanja i vješine iz oblasti vojne obuke i upoznali se sa pojedinim segmentima života i rada u Vojsci Crne Gore.

Mihailo Volkov čestitao je učesnicima na uspješno završenoj obuci i zahvalio se što su svojom ozbiljnošću i povećenošću omogućili da se projekat uspješno realizuje. Kazao je da je cilj kampa da učesnici steknu jedinstveno iskustvo koje nijesu u prilici u svakodnevnom životu, a sa druge strane da se Vojska kao stub odbrambenog sistema Crne Gore što više približi mladim ljudima, u nadi da će upravo ona u budućnosti biti njihov izbor. ,,Nadam se da ste ispunjeni osjećajem ponosa i patriotizma što ste nosili uniformu Vojske Crne Gore, što ste bili razlog intoniranja himne Crne Gore i ceremonije podizanja i spuštanja državne zastave. Takođe, nadamo se da ste učešćem na kampu razvili timski duh, ojačali liderske sposobnosti, vojnička znanja i vještine koje vam inače ne bi bile dostupne, van ovog sistema, a u krajnjem, stekli prijateljstva koja će trajati“, rekao je Volkov. Takođe, pozvao ih je da, kao polaznici prve generacije kampa, budu dobri promoteri VCG i Ministarstva odbrane.

Načelnik Odsjeka za obuku i vježbe u Generaštabu VCG potpukovnik Živko Rakočević kazao je da su se polaznici vrlo brzo prilagodili obavezama koje su imali tokom realizacije kampa i adekvatno odgovorili svim postavljenim zadacima.

,,Nadam se da svi učesnici kampa sa sobom nose lijepa iskustva i siguran sam da će neki od vas krenuti našim stopama i upisati neku od akademija sa kojima Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore imaju saradnju. To su najprestižnije vojne akademije u svijetu i želim da zapamtite da je ovaj dvonedjeljni kamp samo jedna mala karika u tom lancu znanja koje stiču naši kadeti na tim izuzetnim obrazovnim institucijama“, rekao je ppuk Rakočević.

Najuspješnijim polaznicima uručene su diplome za ostvarene rezultate na takmičenjima u streljaštvu, orijentiringu i ljetnjoj alpinistici.

Učesnike kampa svim vještinama obučavali su instruktori za obuku Vojske Crne Gore, a realizovana je sanitetska obuka, topografija i takmičenje u orijentiringu, obuka u radu sa sredstvima veze, logorovanje, ishrana i preživljavanje u prirodi, obuka na brzim vodama i splavarenje, obuka u veranju i druge aktivnosti. Pored ovih obuka, polaznici su upoznati organizacijom, misijama i zadacima Vojske Crne Gore, mogućnostima školovanja na inostranim vojnim akademijama i stipendiranja na fakultetima u Crnoj Gori itd.

Portal Analitika