Abiznis

PKCG: Sjutra forum crnogorskih i jordanskih privrednika

Privredne komore Crne Gore i Jordana, kao i Jordansko-evropska poslovna asocijacija organizovaće u ponedjeljak forum privrednika na kojem će biti predstavljeni investicioni ambijenti dvije zemlje i održani direktni bilateralni razgovori poslovnih ljudi.
PKCG: Sjutra forum crnogorskih i jordanskih privrednika
Portal AnalitikaIzvor

Iz PKCG je saopšteno da su privrednici Jordana zainteresovani za investiranje u Crnu Goru kao i za pronalaženje poslovnih partnera među domaćim privrednicima.

„Posjeta jordanskih privrednika je uzvratna, jer je 2013. godine crnogorska delegacija boravila u toj državi, a predvodio ju je predsjednik države Filip Vujanović“, navodi se u saopštenju.

Tom prilikom, predsjednik PKCG Velimir Mijušković i tadašnji predsjednik Privredne komore Amana, senator Riad Saifi potpisali su sporazum o saradnji koji je institucionalni okvir za razvoj uspješnih ekonomskih odnosa dvije zemlje.

U radu skupa u ponedjeljak učestvovaće i predsjednik Privredne komore Amana, Issa Haidar Murad, ambasador Fawwaz Al Eitan, predsjednik Jordansko–evropske biznis asocijacije Jamal M. Fariz, kao i oko 70 privrednika iz sektora energetike, proizvodnje hrane, građevinarstva, drvoprerade, IT i industrije obje države.

„Crna Gora, zemlja koja teži razvoju ekskluzivnog turizma, uspjela je da zainteresuje za ulaganja renomirane investitore iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Egipta, Katara i Azerbejdžana. Kako i Jordan iz godine u godinu bilježi rast u turizmu, razmjena znanja i iskustava je dragocjena i može predstavljati početni korak konkretne saradnje u ovoj oblasti“, naveli su iz PKCG.

Osim kroz investicije, ekonomske relacije moguće je unaprijediti i kroz jačanje trgovinskih odnosa, ali i osnivanje zajedničkih preduzeća. Luka Bar, koja pruža mogućnost uspostavljanja kvalitetne veze sa zaleđem Srednje i Jugoistočne Evrope, mogla bi biti interesantna kao hab destinacija za jordansku privredu i plasman njenih proizvoda.

Iz PKCG su podsjetili da je ekonomija Jordana među najmanjim na Bliskom Istoku, pri čemu je u regiji razorenoj nestabilnostima ta mirna zemlja privlačna za investitore.

„S obzirom na dešavanja u regionu, stopa rasta njene ekonomije od 3,1 odsto u prošloj godini, u odnosu na 2,8 odsto iz 2014. je veoma dobar pokazatelj uspješnosti. U strukturi bruto domaćeg proizvoda (BDP) poljoprivreda učestvuje sa pet odsto, industrija sa 25 odsto, a uslužni sektor 70 odsto.

„Najbrži je razvoj usluga u turizmu, posebno uz rijeku Jordan i Mrtvo more, koji ostvaruje 12 odsto BDP-a i 15 odsto zaposlenosti. Najviše izvoze fosfate, kalijum, hranu i tradicionalne rukotvorine, a glavni partneri su im Indija, Saudijska Arabija, zemlje EU, Indonezija i UAE", rekli su iz PKCG.

Glavninu uvoza čine, kako se dodaje, nafta, industrijska oprema, hrana, stoka i roba široke potrošnje, porijeklom iz Iraka, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Japana, Velike Britanije, Italije i Turske.

„Unaprijeđenje i razvoj saradnje crnogorske privrede sa inostranstvom, privlačenje stranih direktnih investicija i jačanje konkurentnosti crnogorskih preduzeća na ino–tržištima, među osnovnim ciljevima su PKCG, koje ostvaruje, između ostalog i kroz organizovanje biznis foruma“, objasnili su iz Komore.

Od 2010. godine do danas Komora je, kako se zaključuje, prosječno organizovala po jedan takav privredni susret na mjesečnom nivou, koji su rezultirali zaključivanjem brojnih poslovnih ugovora.

(Mina biznis) 

Portal Analitika