Svijet

Jakšić: Biće još više terorističkih napada u Evropi

U Evropi možemo da očekujemo još mnogo više terorističkih napada, jer se oni doživljavaju kao određena vrsta kompenzacionih radova za ono što su gubici na terenu tamo gdje je Islamska država nastala, rekao je za Pobjedu spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić.
Jakšić: Biće još više terorističkih napada u Evropi
Portal AnalitikaIzvor

Ako imamo u vidu da je, kaže on, Islamska država, prema nekim istraživanjima, i ove godine u prvih šest mjeseci izgubila 12 odsto teritorije koje je kontrolisala po Iraku i Siriji, očigledno je da je ovo u Evropi neka vrsta terorizma koji je odgovor na sve ono što se događa po njih nepovoljno na terenu Bliskog istoka.

- Napadi će se nastaviti – rekao je on.

Odgovarajući na pitanje da li evropske obavještajne službe mogu da djeluju efikasnije, Jakšić kaže da su one nedavno pokazale nesumnjiv poraz. On podsjeća da su u Francuskoj i Belgiji bili najavljeni napadi, ali da nijesu spriječeni.

- Evropske obavještajne službe pokazuju da nijesu u stanju da zajednički, efikasno, objedinjuju akcije, podatke o raznim akterima i mogućim akterima terorizma – smatra analitičar.

Jakšić kaže da se plaši da bez obzira na sve apele koji stižu iz Brisela da se radi efikasnije, u dogledno vrijeme neće biti dovoljno dobrih rezultata.

Analitičar ističe i da se pri tome tehnički teško suočiti i prepoznati opasnosti od nekih ljudi za koje ne bismo mogli da ,,pretpostavimo da će sjutra da se opasaju eksplozivom i da krenu u akciju“.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika