Region

Sud oprašta Šariću pet godina robije

Darko Šarić (46) poslije odluke Apelacionog suda dobio je šansu da mu se sudi po blažem zakonu, gdje je maksimalna kazna 15 godina zatvora, a ne po novom, gdje mu prijeti 40 godina zatvora.
Sud oprašta Šariću pet godina robije
Portal AnalitikaIzvor

Apelacioni sud u Beogradu poništio je presudu Specijalnog suda kojim je Šarić kao šef narko-klana osuđen na 20 godina zatvora.

U toj apelacionoj odluci nije odbačen nijedan dokaz protiv Šarića, ali se daje kao moguće tumačenje da, iako se klan tereti da je krijumčario 5,7 tona kokaina u periodu od 2008. do 15. oktobra 2009, nije u pitanju jedno produženo krivično djelo, već više odvojenih.

To je važno jer se stari zakon, gdje je blaža kazna, primjenjuje od 11. oktobra 2009, prije poslednje zaplijene 2,17 tona kokaina u urugvajskim vodama četiri dana kasnije.

Šariću bi tako, ukoliko bude prihvaćeno tumačenje da su u pitanju odvojena krivična djela, za sva krijumčarenja osim za zaplijenu 15. oktobra 2009. važio stari zakon.

Ukoliko se prihvati stav da je u pitanju odvojeno krivično djelo, to otežava položaj Tužilaštva za organiozovani kriminal, i zato što bi moralo da dokazuje da je Šarić umiješan u svaki šverc kokaina ponaosob.

 

Blic.rs

 

Portal Analitika