Društvo

MUP će voditi Centralni registar stanovništva

Centralni registar stanovništva, prema Zakonu koji je usvojio crnogorski parlament, vodiće Ministarstvo unutrašnjih poslova, umjesto resora za informaciono društvo i telekomunikacije.
MUP će voditi Centralni registar stanovništva
Portal AnalitikaIzvor

Kao glavni razlog ove izmjene navodi se racionalizacija, odnosno poboljšanje i unaprijeđenje rada državne uprave sa ciljem efikasnijeg i ekonomičnijeg vršenja poslova.

Podsjeća se da Ministarstvo unutrašnjih poslova vodi matične registre (evidentiranje rođenja, zaključenja braka, smrti i drugih zakonskih podataka koji se odnose ili su u vezi sa 1ičnim i porodičnim statusom), kao i biračke spiskove.

"Zato se kao logično rješenje javila i potreba za prenošenjem nad1ežnosti za vođenje Centralnog registra stanovništva sa Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije na Ministarstvo unutrašnjih poslova", kaže se u obrazloženju Zakona o Centralnom registru stanovništva.

Centralni registar stanovništva obuhvata podatke o crnogorskim državljanima sa prebivalištem Crnoj Gori, odnosno sa odobrenim stalnim ili privremenim boravkom u inostranstvu, podatke o strancima sa stalnim iii privremenim boravkom u Crnoj Gori, odnosno podatke o strancima koji u Crnoj Gori imaju imovinu i prava i obaveze po osnovu penzijskog i invalidskog osiguranja i poreza.

Zakonom se utvrđuje sadržina Centralnog registra stanovništva Crne Gore, razmjena, vođenje, održavanje, čuvanje i korišćenje podataka, određivanje i upotreba lične identifikacione oznake.

mina

Portal Analitika