Abiznis

Broj TV priključaka porastao osam odsto

Broj priključaka za distribuciju radio i televizijskog (TV) programa preko različitih platformi na kraju juna je iznosio 178,52 hiljade, što je oko osam odsto više u odnosu na početak godine, saopšteno je iz Agencije za elektronske medije (AEM). Prema izvještaju AEM-a, broj priključaka za šest mjeseci je povećan za 13,25 hiljada.
Broj TV priključaka porastao osam odsto
Portal AnalitikaIzvor

“Za period od dva mjeseca, odnosno u maju i junu ove godine, broj priključaka je porastao za 11,65 hiljada ili 6,98 odsto”, navodi se u saopštenju. Na kraju juna, 8,63 odsto domaćinstava u Crnoj Gori koristilo je samo zemaljski, analogni odnosno besplatni prijem radio i televizijskih programa.

„Ostala domaćinstva su se odlučila za korišćenje jedne od alternativnih platformi za distribuciju radio i TV programa, njih 91,64 odsto“, navodi se u izvještaju AEM-a.

Posmatrajući samo učešće nezemaljskih platformi, IPTV i DTH sa učešćem od 34,56 odsto odnosno 34,44 odsto drže vodeće pozicije na tržištu usluga distribucije radio i TV programa do krajnjih korisnika.

„Za njima slijede KDS distribucija sa 23,19 odsto i MMDS sa 7,82 odsto“, kazali su iz AEM-a.

Prosječna cijena osnovnog paketa je iznosila 9,75 EUR. U osnovnom paketu korisnicima je dostupan, u prosjeku, 73 televizijska kanala. Samo jedan operator u ponudi ima i radijske kanale, njih 14. Tražnja za uslugama distribucije radio i TV programa razlikuje se u zavisnosti od regija Crne Gore.

„Posmatrano u odnosu na broj domaćinstava tražnja je najveća u primorskoj regiji, 115,59 odsto. To znači da je broj priključaka za nezemaljske platforme veći od broja domaćinstava u toj regiji”, objasnili su iz AEM-a.

Iz AEM-a su kazali da, u cilju ispravnog tumačenja tog podatka, treba imati u vidu da se u primorskoj regiji određeni broj priključaka odnosi na priključke u hotelima i ostalim turističkim objektima. Slijedi središnja regija sa 98,47 odsto i sjeverna regija u kojoj 57,7 odsto domaćinstava koristi usluge operatora. Saglasno izdatim odobrenjima AEM-a, pravo da distribuira radio i televizijske programe do krajnjih korisnika, posjeduje sedam operatora i to dva kablovska, tri IPTV operatora i po jedan MMDS i DTH.

U Crnoj Gori se od 17. juna prošle godine emituje digitalni televizijski signal.

MINA-business

Portal Analitika