Crna hronika

Zindović pripremao likvidaciju u Srbiji?

Opasni zatvorski bjegunac Jovica Zindović iz Mojkovca trenutno se nalazi u policijskom pritvoru u Beogradu, nakon što je prekjuče uhapšen u jednom lokalu u tom gradu, na osnovu operativnih podataka iz Crne Gore.
Zindović pripremao likvidaciju u Srbiji?
Portal AnalitikaIzvor

Srpska policija, u saradnji sa kolegama iz Crne Gore provjerava nove sumnje i operativne podatke da li je Zindović planirao novo ubistvo u Srbiji, saznaju ekskluzivno Vikend novine.

"Postoje operativni podaci da je ovaj osuđeni ubica, koji je prije devet i po mjeseci pobjegao bjelopoljskoj zatvorskoj policiji, učestvovao u pripremanju likvidacije na teritoriji Srbije. Ko je trebalo da bude žrtva, za sada se ne zna pouzdano. Provjere su u toku", kazao je sagovornik VN blizak istrazi.

Nakon što su ga pratili, osmatrali i uhapsili na prepad, dok je bio sa više osoba u kafeu na Novom Beogradu, pripadnici srpske policije preksinoć su po nalogu suda, izvršili i pretres stana u kojem je živio pod lažnim identitetom.

VN saznaju da se stan nalazi u Zvečanskoj broj 58, a u njemu su nađena falsifikovana dokumenta, arsenal naoružanja i vrijedna droga.

Vijest o hapšenju Zindovića juče je potvrdila i portparolka Uprave policije Tamara Popović, koja je navela da je akcija izvedena nakon višemjesečne i intenzivne operativne saradnje Sektora kriminalističke policije Uprave policije Crne Gore i nadležnih policijskih službi Srbije.

"Prilikom pretresa, u stanu su pronađena falsifikovana dokumenta na drugo ime sa fotografijom Jovice Zindovića, automatska puška, hekler sa prigušivačem, tri pištolja i pet pancira", navela je Popović.

Ona je dodala da je nađeno i 82.000 eura, kao i 500 grama upakovane praškaste materije za koju se sumnja da je kokain. VN saznaju da je kokain izuzetno velike vrijednosti, zbog visokog stepena čistoće.

Popović je kazala da je identitet Zindovića zvanično juče potvrdila srpska policija.

Zindović je 7. oktobra 2015. godine, prilikom posjete odobrene od ZIKS-a, pobjegao iz porodične kuće u Mojkovcu. NCB Interpol Podgorica je istog dana raspisao međunarodnu potjernicu za Zindovićem, radi privođenja na izdržavanje kazne zatvora u trajanju od 15 godina i tri mjeseca na koju je osuđen presudom Višeg suda u Bijelom Polju, zbog krivičnog djela ubistvo u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

"Odmah nakon bjekstva, službenici Sektora kriminalističke policije su preduzeli niz mjera i radnji u cilju pronalaska i lišenja slobode odbjeglog Jovice Zindovića, a budući da su saznanja ukazivala na to da je njegovo bjekstvo bilo planirano i organizovano, te da je bjegunac ilegalnim putem napustio Crnu Goru, za njim je raspisana međunarodna potjernica.

Višemjesečnim aktivnostima preduzimanim kroz istragu u vezi sa ciljanom potragom za Zindovićem, kodnog naziva "Pandora", razmjenjivane su informacije i ostvarena je kontinuirana međunarodna policijska saradnja crnogorske policije sa kriminalističkim službama Srbije", kazala je Popović.

Zindović je bježao od policije više od devet mjeseci, a zbog njegovog nestanka u međuvremenu su krivično odgovarali direktor bjelopoljskog zatvora Goran Šćekić i službenici Duško Tomić, Safet Dizdarević i Sead Alić.

Zindović je, inače, bio na izdržavanju petnaestogodišnje kazne zatvora zbog ubistva Luke Popovića, kada mu je omogućena posjeta bolesnoj majci, koju je iskoristio za bjekstvo.

Zbog sumnje da su mu omogućili bjekstvo, uhapšeni su načelnik zatvora Bijelo Polje Goran Šćekić, šef sprovodničke službe Safet Dizdarević i sprovodnici Duško Tomić i Sead Alić. Većina njih je pravosnažno osuđena, dok je Tomiću koji je uslovno osuđen prvostepenom presudom, nedavno počelo suđenje iznova. Ostalim Tomićevim kolegama neće se ponovo suditi, ali su njima preinačene kazne. Tako je bivšem načelniku zatvora u Bijelom Polju Goranu Šćekiću uslovnu presudu preinačio na pola godine zatvora, Safetu Dizdareviću na godinu i Seadu Aliću na osam mjeseci zatvora.

Ukoliko je suditi po krivičnim djelima, za koja će Zindović odgovarati u Srbiji, nameće se utisak da je rano govoriti o njegovom izručenju Crnoj Gori.

Kako je utvrđeno dosadašnjom istragom, odbjegli zatvorenik nije gubio vrijeme, pa su se samo nakon pretresa stana u kojem je živio, stekli uslovi za krivično gonjenje za niz krivičnih djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, nedozvoljeno držanje i stavljanje u promet opojnih droga, falsifikovanje isprava. Kriminalistička obrada, prema riječima sagovornika VN, je u toku, i postoji mogućnost da se broj krivičnih djela poveća. Za sada, prema važećim zakonskim procedurama, u Srbiji mora biti pokrenuta istraga protiv njega, pa bi se tek po okončanju cijelog postupka stekli uslovi za eventualnu ekstradiciju.

VN saznaju da su policije dviju zemlje naknadno došle do saznanja da se Zindović sve vrijeme nalazio u Srbiji, osim sporadičnih putovanja u druge zemlje regiona. Na iznenađenje mnogih, koji su mislili da se nalazi daleko od granica Crne Gore, odbjegli ubica je bio nastanjen u Beogradu, gdje je povremeno boravila i njegova porodica, koja inače živi u Podgorici.

dnevne novine

Portal Analitika