Abiznis

Zavod za zapošljavanje: Odbili 2.000 zahtjeva majki

Zavod za zapošljavanje Crne Gore do sada je dobio od centara za socijalni rad oko 15.000 zahtjeva žena za sticanje prava na doživotnu naknadu po osnovu rođenja troje i više djece, a koje su na evidencijama biroa rada provele 15 i više godina. Od toga je donijeto nešto više od 2.000 negativnih rješenja.
Zavod za zapošljavanje: Odbili 2.000 zahtjeva majki
Portal AnalitikaIzvor

Direktor Zavoda Rade Milošević kazao je za Pobjedu da su više od 85 odsto predmeta riješili pozitivno. Najviše je negativnih uvjerenja donijeto u Podgorici, oko 700. Grupa žena iz Rožaja nedavno je organizovala protest ispred Ministarstva rada zato što nijesu dobile naknadu, jer smatraju da imaju pravo na ovo primanje. Problem je što njihova dokumentacija nije čuvana u rožajskom birou i zato su tražile da im se uvaži neka druga dokumentacija koja potvrđuje da su bile na evidenciji, čime bi stekle pravo na doživotnu naknadu. Milošević je rekao da su uspjeli da prošire dokaze na osnovu kojih će moći da se provjeri da li žene imaju pravo na naknadu ili ne.  “Uspjeli smo da uvrstimo i čekove Centralne banke, što do sada nije bio dokaz. Ministarstvo rada uputilo je i dopis centrima za socijlni rad da izdaju određene potvrde “ rekao je on. On ističe kako se „junački“ trude da djeluju maksimalno ažurno u rješavanju spornih zahtjeva, ali da ne mogu izdavati uvjerenja tamo gdje nema dokaza.

“ Zdravstvene knjižice još nijesmo uvrstili u dokaze. U uto rak treba da održimo sastanak sa ministrima unutrašnjih poslova Goranom Danilovićem i rada i socijalnog staranja Borisom Marićem “ rekao je on. Milošević je saopštio da je  ZZCG ostalo da riješi još 300 zahtjeva, nakon čega će stranke imati pravo da prilože nove dokaze. Kategoričan je da niko u postupku neće biti oštećen. I ministar Marić je imao sastanak sa direktorima cenatra za socijalni rad gdje su razgovarali o proširenim dokazima za naknade. On je kazao za Pobjedu da će najveći broj žalbi koje su dobili od majki na negativna rješenja biti vraćene na prvostepeni postupak. Podsjetio je da je u njegov resor stiglo oko 400 žalbi.

“Treba da se otklone bitne nepravilnosti u postupku, da se omogući strankama da se izjasne o dokazima koje su priložile “ rekao je Marić. Ministar je podsjetio da nezadovoljnim strankama ostaje mogućnost da potraže zaštitu na sudu.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Rade Milošević kazao je da su mu se službenici podgoričkog biora požalili da su stranke prema njima nasilne i da ih vrijeđaju, a sve zato što ne mogu da ostvare pravo na nakandu za majke. Procijenio je da im je potrebna zaštita zbog čega je angažovao obezbjeđenje, u slučaju da neko fizički nasrne na zaposlene. " Imao sam usmeni zahtjev od načelnika biroa da bi trebalo da se obezbijedi ta vrsta podrške, jer su tamošnji ljudi pod stresom. Od ponedjeljka bi trebalo da startuje to profesionalno lice i radiće dva mjeseca. Toliko su tražili, dok ne prođe ova gužva " pojasnio je Milošević.

Pobjeda

 

Portal Analitika