Svijet

Pucnjava u Minhenu: Najmanje osam mrtvih, proglašeno vanredno stanje (FOTO, VIDEO)

Najmanje osam osoba je ubijeno, a više je ranjeno u pucnjavi u tržnom centru Olimpija u Minhenu, javlja bavarska nacionalna televizija. Pojedini njemački mediji javljaju da ima najmanje 15 mrtvih. U toku je policijska akcija. U Minhenu je objavljeno vanredno stanje, u cijelom gradu se sprovodi specijalna operacija posle pucnjave u Tržnom centru „Olimpija” i još dva napada.
Pucnjava u Minhenu: Najmanje osam mrtvih, proglašeno vanredno stanje (FOTO, VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

00:08 - Prema nepotvrđenim izvještajima lokalnih medija, oko 20 ljudi povrijeđeno je u napadu, neki od njih vrlo ozbiljno.

00:05 - Kancelarka Angela Merkel najavila je sazivanje sigurnosnog vijeća povodom napada u Minhenu.

23:39 - Prema lokalnim medijima, policija vjeruje da je deveta žrtva napada na šoping centar jedan od napadača. Policija će zbog straha da je napadač bio naoružan eksplozivom poslati robota da ga pregleda. Policija ove navode još nije potvrdila.

23:20 - Minhenska policija tvrdi da je jedna od osoba koja je pronađena navodno izvršila samoubistvo i trenutno provjeravaju je li ta osoba bila jedan od napadača.

22:40 - Minhenska policija je potvrdila da se broj ubijenih u napadu popeo na osam.

22:30 - Minhenska policija saopštila je večeras da nema potvrde da je jedan od napadača u tržnom centru Olimpija u Minhenu izvršio samoubistvo.

22:20 - Minhen je u haosu, situacija u ovom najvećem njemačkom gradu je veoma napeta, a građani u blizini šoping centra Olimpija, u sjevernom dijelu grada, gdje je pucnjava počela, mogu da se kreću isključivo sa podignutim rukama iznad glava, javio je Si-En-En

22:05 - Policija je napad u Minhenu nazvala terorističkim činom, ali i saopštila da, za sada, nema informacija o islamističkoj pozadini napada. Pristalice Islamske države slave na društvenim mrežama vijesti o pucnjavi u Minhenu. 

21: 58 - Kako javlja Sputnjik, jedan od naoružanih napadača u Minhenu vjerovatno se upucao.

21: 55 - "Svedoci govore o tri napadača s vatrenim oružjem", objavila je minhenska policija na Fejsbuku, ne navodeći gdje su, prenijela je agencja AFP.

Predstavnica Policije u Minhenu za štampu, Klaudia Kincel je rekla ageciji AP da je "nekoliko mrtvih i ranjenih" i da policija i dalje goni jednog ili više osumnjičenih koji su u bjekstvu.

21:26 - Obustavljen javni saobraćaj - Saobraćaj širom Minhena zaustavljen je zbog specijalne policijske operacije u tom gradu, saopštila je minhenska saobraćajna kompanija MVG na svojoj fejsbuk-stranici. minhen2

Policija u Minhenu je večeras saopštila da "vjerovatno ima bar šest poginulih", ali da se još ne zna da li je to bio terorističlki napad ili je motiv napada drugačiji.

List Abencajtung Minhen saopštio je da ima najmanje 15 žrtava u pucnjavi u tržnom centru „Olimpija“ u Minhenu, zvanične potvrde ove informacije nema.

List se poziva na svjedoke s mjesta događaja. Mediji različito izvještavaju o broju žrtava i povrijeđenih.

Policija u Minhenu je saopštila da "očekuje da ima više poginulih" u pucnjavi u tržnom centru "Olimpija", prenijela je njemačka agencija DPA.

Tržni centar "Olimpija" nalazi se u sjevernom dijelu Minhena, nedaleko od Olimpijskog stadiona.nemacka2

Kako navode svjedoci, jedan muškarac je ušao u tržni centar i otvorio vatru, a posle toga je krenuo ka željezničkoj stanici.

Njemačka policija saopštila je da je upoznata sa glasinama da je do pucnjave došlo na još jednom mjestu u gradu.

Napad je, kako prenose njemački mediji, započeo u restoranu brze hrane u tržnom centru nešto prije 18 sati.nemacka1Kako se podsjeća, to je drugi napad u Njemačkoj ove sedmice. Za prvi napad odgovornost je preuzela Islamska država, ali su njemačke vlasti saopštile da je napadač najvjerovatnije djelovao sam.minhen10

Naoružani muškarac trčao je kroz tržni centar i pucao na ljude. Nakon toga je pobjegao u pravcu podzemne željeznice.

Iznad šoping centra prelijeću policijski helikopteri. Četvrt Mosaš navodno je u potpunosti blokirana, ali zasad nema detaljnijih informacija.njemacka3

Policija je blokirala čitav kraj, a na licu mjesta su angažovane jake policijske snage.

Svjedoci tvrde da je počinilac pucao oko sebe u kafiću i na stanici podzemne željeznice, piše BR24.

 

B92, Novosti.rs, Jutarnji.hr, BBC, HRT

Portal Analitika