Politika

Bečić: Vujanović da se ne igra sa Ustavom i zakonima

Lider Demokrata, Aleksa Bečić pozvao je crnogorskog predsjednika, Filipa Vujanovića da se, kako navodi, ne igra sa Ustavom i zakonima zemlje i odmah raspiše izbore u Glavnom gradu, Tuzima i Golubovcima.
Bečić: Vujanović da se ne igra sa Ustavom i zakonima
Portal AnalitikaIzvor

Iz kabineta Vujanovića danas je saopšteno da je obaveza predsjednika države za zakazivanje izbora, na državnom i lokalnom nivou, utvrđena Zakonom o izboru odbornika i poslanika koji eksplicitno određuje te uslove koji se ne mogu tumačiti prema dnevno političkim potrebama.

Bečić smatra da se najnovijom izjavom Vujanović usudio da ustvrdi da Zakon o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore „ne smije, niti bi u bilo kojoj državi mogao opredjeljivati obavezu raspisivanja izbora i uslove za to“.

Vujanović je, kako navodi Bečić, dodao da bi zakazivanje izbora u opštinama u okviru Glavnog grada Golubovci i Tuzi i izbora u Glavnom gradu po tom zakonu bilo „posledica drastične zloupotrebe tumačenja zakona koji je pogrešno tretirao pitanje koje nije u njegovoj ingerenciji“.

“Prethodne ocjene i stavove javno saopštava o Zakonu kojeg je donijela Skupština Crne Gore, isti predsjednik Crne Gore, koji je taj zakon Ukazom proglasio”, naveo je Bečić u reagovanju.

On je ocijenio da je Vujanović zaboravio da je po tom istom zakonu, u više navrata, donosio odluke o raspisivanju izbora u opštinama kod kojih je došlo do teritorijalne promjene.

“U državi u kojoj predsjednik države ima takav odnos prema zakonu sopstvene države, nema demokratije niti može zaživjeti vladavina prava”, ocijenio je Bečić.

On je rekao da Zakon, koji se po Vujanoviću ovoga puta „ne smije“ primijeniti, obavezuje predsjednika Crne Gore da raspiše izbore u opštinama u sastavu Glavnog grada kao i vanredne izbore za Skupštinu Glavnog grada.

“Odredbe člana 16 stav jedan tačka osam, člana 17, člana 38 i člana 49a Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore su toliko jasne i obavezujuće da im tumača ne treba. Iz navedenih zakonskih odredbi jasno proizilazi da izdvajanje gradskih opština Golubovci i Tuzi u opštine u okviru Glavnog grada predstavlja teritorijalnu promjenu, zbog koje nesporne činjenice je predsjednik Crne Gore bio dužan raspisati navedene izbore”, precizirao je Bečić.

Navedene, zakonom utvrđene obaveze, kao je dodao, Vujanović do sada nije izvršio, pokušavajući da “drastično kršenje zakona, na opšte zaprepašćenje stručne i ukupne javnosti ovoga puta opravda ocjenom da je u pitanju zakon koji se ne smije primijeniti, jer je pogrešno tretirao pitanje koje nije u ingerenciji tog zakona”.

“Ako je i od Filipa Vujanovića, mnogo je. Gospodine Vujanoviću, Ustav Crne Gore obavezuje svakog da se pridržava Ustava i zakona, pa i predsjednika države”, poručio je Bečić.

On je dodao da je Vujanović dužan poštovati na zakonu zasnovana prava i slobode građana i raspisati naznačene izbore.

“Za svako drugačije postupanje mora se snositi odgovornost. Obećavamo Vam da će takvo vrijeme, vrijeme odgovornosti od koje niko neće moći pobjeći, pa ni vi, uskoro doći u Crnoj Gori”, zaključio je Bečić.

Portal Analitika