Svijet

Snouden pomaže u razvijanju softvera za privatnost novinara

Najtraženiji Amerikanac današnjice Edvard Snouden pomaže u razvijanju softvera za obezbjeđivanje privatnosti novinara koji se bave osjetljivim temama, piše Newyork Times.
Snouden pomaže u razvijanju softvera  za privatnost novinara
Portal AnalitikaIzvor

Govoreći preko video linka na jednoj konferenciji u SAD-u pod nazivom "Zabranjena istraživanja" Snouden je otkrio da će razviti poseban softver koji o korisniku neće govoriti onoliko koliko prosječan smartfon, ukoliko se ispostavi da neko želi da prisluškuje mobilni, piše N1.

Kako je rekao, na novoj tehnologiji radi sa Endjuom Huangom, američkim hakerom, koji je svoje obrazovanje stekao na univerzitetu MIT, gdje je diplomirao elektrotehniku.

Snouden je član uprave nevladine organizacije "Freedom of The Press Foundation", a na ideju o novoj tehnologiji došao je nedugo nakon smrti američke novinarke Meri Kolms, koja je 2012. godine izvještavala iz sirijskog Homsa, a koju je ubila granata koju je ispalila sirijska vojska.

"Emisije radio-frekvencija njenih komunikacija su presretnute, a to je uradila sirijska vojska. Znali su njenu lokaciju", kaže on.

Kako bi pokušao da zaštiti novinare koji rade častan posao izvještavanja sa svjetskih žarišta, osmislio je način na koji će novinari biti upozoreni u trenutku kada se neko umiješa u njihove komunikacije.

Sam mobilni telefon će sadržavati varijaciju softvera za zaštitu podataka koji trenutno koristi Apple-ov iPhone, tako da će tehnologija, ako se stavi u masovnu produkciju, najvjerovatnije biti dostupna upravo za smartfone te kompanije. Dalje, modifikovani smartfon trebalo bi da ima i poseban displej koji bi bilježio podatke o osobi ili organizaciji koja prisluškuje komunikacije. Trenutno se istraživanje nalazi u eksperimentalnoj fazi.

Snouden se trenutno nalazi u egzilu u Rusiji, gdje živi sa svojom djevojkom, nakon što mu je u toj zemlji odobren azil. Otkako je postao najtraženiji američki bjegunac, Snouden često učestvuje na konferencijama o sajber bezbjednosti i nerijetko otkriva šta je radila američka vlada za vrijeme njegovog rada u NSA.

Novosti.rs

Portal Analitika