Zanimljivosti

Pežo probija led, gradi fabriku u Iranu

Francuski proizvođač automobila Pežo-Sitroen potpisao je preliminarni sporazum o osnivanju mješovitog preduzeća sa iranskom kompanijom Saipa.
Pežo probija led, gradi fabriku u Iranu
Portal AnalitikaIzvor

Pežo u novu kompaniju planira da investira više od 300 miliona eura (330 miliona dolara) u izgradnju fabrike i prodaju Sitroenovih vozila u Iranu.

Potez je uslijedio nakon prošlomjesečnog ugovora vrijednog 400 miliona eura, koji je PSA postigla sa svojim starim partnerom, iranskom firmom Kodro o proizvodnji 200.000 vozila marke "pežo" godišnje u Iranu od 2018. godine, prenosi agencija Frans pres. 

Iz PSA navode da planiraju da sa Saipom, Sitroenovim tradicionalnim partnerom u Iranu prije uvođenja međunarodnih sankcija, potpišu konačni sporazum krajem ove godine. 

Zajedničko preduzeće, u kojem će PSA i Saipa imati po 50 odsto vlasničkog udjela, planira da prvi automobili siđu sa proizvodne trake 2018. godine iz pogona u Kašani, oko 200 kilometara južno od glavnog grada Teherana. 

U saopštenju se precizira da se planira dizajniranje tri Sitroenova modela posebno za iransko tržište i da je cilj da mješovito preduzeće proizvodi 150.000 automobila godišnje u narednih pet godina. 

PSA je prvi zapadni proizvođač automobila koji je najavio povratak u Iran poslije ukidanja ekonomskih sankcija Iranu u januaru, kada je na snagu stupio ključni nuklearni sporazum Teherana sa svjetskim silama. 

Iran se danas smatra jednim od najperspektivnijih rastućih tržišta automobila u svetu, sa samo jednim automobilom na svakih 100 građana- šest puta manje nego u Evropskoj uniji, i sa velikom srednjom klasom "gladnom" novih modela vozila poslije višegodišnjih sankcija. 

Iranska proizvodnja automobila pala je sa 1,65 miliona jedinica u 2011. godini na 740.000 vozila u 2013, a PSA procenjuje da će do 2022. proizvodnja vozila u zemlji probiti nivo od dva miliona jedinica.

 

b92.net

Portal Analitika