Politika

Vujanović: Ne postoji osnov za zakazivanje izbora u Podgorici

Suočen sa višemjesečnim insinuacijama i podmetanjima, za aktuelnu Crnu Goru podrazumijevajuće i uvredama i omalovažavanjima zbog navodne obaveze zakazivanja izbora u Glavnom gradu Podgorici, i opštinama u okviru Glavnog grada, Tuzi i Golubovci, Predsjednik Crne Gore prinuđen je da obavijesti da je obaveza Predsjednika države za zakazivanje izbora, na državnom i lokalnom nivou utvrđena Zakonom o izboru odbornika i poslanika koji krajnje eksplicitno određuje uslove zakazivanja koji se ne mogu tumačiti prema dnevno političkim potrebama.
Vujanović: Ne postoji osnov za zakazivanje izbora u Podgorici
Portal AnalitikaIzvor

Kako je Portalu Analitika saopšteno iz kabineta predsjednika Filipa Vujanovića, ovim zakonom izričito je propisano da se redovni izbori zakazuju najkasnije 15 dana prije isteka izbornog perioda, a održavaju se tako da od dana raspisivanja do dana održavanja ne može proteći manje od 60 ni više od 100 dana (član 14 ovog Zakona). 

-Vanredni izbori mogu se zakazati, samo i isključivo, ako se skrati mandat skupštine – na državnom ili lokalnom nivou. Svako zakazivanje izbora u trajanju tekućeg mandata skupštine – Skupštine Crne Gore ili skupština Glavnog grada, Prijestonice ili opština bila bi direktna zloupotreba zakazivanja izbora i prekida tekućeg mandata. Time i temeljnog ustavnog načela iz člana 2 stav 3 Ustava Crne Gore da se ne može uspostaviti vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima. Dakle, ako bi predsjednik države zakazao izbore u toku trajanja mandata na koji su birani poslanici ili odbornici, on bi direktno ignorisao volju građana sa namjerom da stvori uslove da se zloupotrebom raspisivanja izbora pokuša konstituisanje nelegitimne skupštine- ističe se u saopštenju. 

U konkretnom slučaju Zakonom o teritorijalanoj organizaciji Crne Gore, njenim poslednjim izmjenama, unaprijeđen je status gradskih opština Golubovci i Tuzi, u sastavu Glavnog grada, u opštine Golubovci i Tuzi, takođe u sastavu Glavnog grada. 

-Time je status lokalne samouprave, u sastavu Glavnog grada, promijenjen i unaprijeđen ali su Tuzi i Golubovci ostali dio Glavnog grada. Njihova teritorija, iako opredijeljena naseljima, ostala je u sastavu Glavnog grada. Opštine u sastavu Glavnog grada nastavile su korišćenje budžeta Glavnog grada, a građani Golubovaca i Tuzi sačuvali su pravo da pored svojih lokalnih skupština biraju odbornike u Skupštini Glavnog grada. Ovaj zakon po svojoj funkciji opredjeljuje teritorijalnu organizaciju Crne Gore, uslove način i postupak teritorijalnog organizovanja i druga pitanja od značaja za teritorijalnu organizaciju (član 1 ovog zakona). Odredbom člana 7 ovog zakona nabrojane su opštine među kojima, naravno, nema Tuzi i Golubovaca, jer su one u okviru Glavnog grada. To znači da ovaj zakon niti smije niti bi u bilo kojoj državi mogao opredijeljivati obavezu raspisivanja izbora i uslove za to. To svuda, pa i kod nas, pripada zakonu koji to propisuje. U konkretnom slučaju, ponavlja se i ističe, ono što je svima jasno - Tuzi i Golubovci nijesu konstituisani kao samostalne opštine niti su ovim zakonom, dosledno tome, označene među njima. Samo je izmijenjen njihov status u okviru Glavnog grada uz veći nivo lokalne samouprave i unaprijeđenu poziciju lokalne jedinice Glavnog grada. Prema tome, apsolutno ne postoji osnov za zakazivanjem izbora u Glavnom gradu, i njegovim opštinama Golubovci i Tuzi. To zakazivanje bi bilo posledica drastične zloupotrebe tumačenja zakona koji je pogrešno tretirao pitanje koje nije u njegovoj ingerenciji. Prema tome, Glavni grad, Golubovci i Tuzi mogu imati izbore, prije isteka mandata, samo ako njihove skupštine skrate mandat- precizirano je u saopštenju.  

 

Portal Analitika