Svijet

"Volstrit žurnal": Rusi bombardovali tajnu bazu CIA?!

Ruski avioni navodno su bombardovali tajnu bazu CIA u Siriji, blizu jordanske granice, prenosi "Volstrit žurnal". U skrovištu koje su ruski "suhoji" kasetnim bombama sravnili sa zemljom prošlog mjeseca, boravili su pripadnici američke i britanske vojske, tvrdi list.
"Volstrit žurnal": Rusi bombardovali tajnu bazu CIA?!
Portal AnalitikaIzvor

"Ruski udar na tajnu bazu CIA dio je pritiska koji Kremlj vrši na SAD, s ciljem bliže kooperacije i koordinacije vazdušnih napada u Siriji", piše "Volstrit žurnal", pozivajući se na informacije visokih zvaničnika Stejt departmenta.

Napad na tajnu bazu dogodio se 16. juna, ali se za njega saznalo tek sada. U bazi su boravili američki i britanski vojnici, koji su u trenutku napada bili u Jordanu. Dan prije napada, čak 20 od 24 britanskih specijalaca povučeno je iz baze, kao i njihove američke kolege. Oni su uvijek noću prelazili u susjedni Jordan, zbog bezbjednosnih razloga. U napadu su ubijena četvorica sirijskih pobunjenika, koji su ostali u bazi.

Nakon udara, američki glavni štab u Kataru momentalno je kontaktirao rusku bazu u Latakiji, i uputio oštar protest. Međutim, Rusi su 90 minuta nakon poziva Amerikanaca ponovo gađali isto mjesto, iako su znali da je tu tajna baza CIA, tvrdi "Volstrit žurnal".

Uprkos tome što su u napadu mogli da poginu američki vojnici, čime bi odnos dvije sile upao u ozbiljne probleme, Pentagon i CIA i dalje vagaju da li da prihvate kompromis sa Moskvom.

Vašington je prošle nedjelje potpisao sporazum sa Rusima o zajedničkim napadima na položaje Al-Nusra fronta (grupe koja je dio Al-Kaide), uprkos protivljenju Pentagona i CIA. Zauzvrat, Rusi su obustavili napade na položaje "umjerenih" sirijskih pobunjenika, koje finansiraju Amerikanci.

Kremlj: Ne znamo ništa o tome

U Kremlju nisu upoznati sa incidentom sa vazdušnim udarom na američku bazu u Siriji, rekao je pres-sekretar predsjednika Rusije Dmitrij Peskov.

- Ne znam ništa o otme. Ne mogu da komentarišem tvrdnje iz novina. Ovo pitanje treba uputiti Ministarstvu odbrane - rekao je Peskov, a prenosi "Sputnjik".

Peskov je takođe saopštio da bi Rusija mogla da poveća brojnost svojih aviona u Siriji.

- Kada je donijeta odluka o smanjenju našeg kontingenta u Siriji, sjetite se izjava i predsjednika i vojske koji su govorili da privremena infrastruktura ostaje tamo i da u slučaju potrebe kontingent može veoma operativno biti povećan, u skladu sa zadacima koje će imati - izjavio je predstavnik Kremlja.

blic.rs

Portal Analitika