Zanimljivosti

Posljednji proizvođač videorekordera najavio povlačenje

Japanska kompanija Funai Electric, posljednji proizvođač videorekordera u svijetu, objavila je da će do kraja jula prestati da proizvodi te aparate popularne u sedamdesetim i osamdesetim prije nego što ih je zasjenila pojava DVD-a i ostalih digitalnih tehnologija.
Posljednji proizvođač videorekordera najavio povlačenje
Portal AnalitikaIzvor

"Jedini smo još koji sastavljamo videorekordere nakon povlačenja Panasonica 2012.", kazao je portparol kompanije.

Globalna prodaja ovih uređaja pala je na 750.000 prošle godine, u poređenju sa 15 miliona komada početkom 2000. U zadnje vrijeme japanska kompanija prodavala je te aparate najviše u SAD, posebno pod markom Sanyo.

"Jedan od naših dobavljača ocijenio je teškim nastavak proizvodnje jednog sastavnog dijela za tako malu količinu, što nas je natjeralo da donesemo takvu odluku", objasnio je Funai Electric, čija se fabrika nalazi u Kini.

Iako nije objavljeno službeno saopštenje, kompanija je zatrpana pozivima otkad je procurila informacija u lokalnim medijima. Među njima je bibliotekar koji na svojim policama nudi videokasete, ili pak ljudi željni da gledaju stare uspomene.

Prošle godine je elektronski div Sony objavio neposredan prekid prodaje videokaseta Betamax za široku javnost, što je simboličan epilog za proizvod nastao 1975. i brzo zamijenjen formatom VHS.

Već je zaustavio njihovu proizvodnju, ali je nastavio opskrbljivati "zavisnike" preostalim količinama. Što se tiče videorekordera, posljednji su iz njihovih fabrika izašli 2002.

(SEEbiz)

Portal Analitika