Društvo

Mlade preduzetnice: Dvanaestogodišnje Podgoričanke džeparac zarađuju prodajom rukotvorina

Dvanaestogodišnje djevojčice Mina i Teodora već mjeseć i po, otkako su sa odličnim uspjehom završile sedmi razred u Osnovnoj školi ''Savo Pejanovic“, prodaju svoje rukotvorine u hladovini ispred zgrade u Ulici Marka Miljanova. Simbolično, mali, improvizovani štand nalazi se otprilike na sredini puta od njihove škole do paviljona Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore.
Mlade preduzetnice: Dvanaestogodišnje Podgoričanke džeparac zarađuju prodajom rukotvorina
Portal AnalitikaIzvor

Ispred izblijeđele fasade, prolaznicima još lakše padne u oli raznobojan asortiman.

Prvog dana po završetku škole Teodora i Mina su u 9:30 bile na ,,radnom mjestu“. I tako, evo mjesec i po, svakog radnog dana od 9:30 do 13:30 i od 17:30 do 20 sati. Vikendom ne rade, u šali kažu, baš kao i državna preduzeća.

Njih dvije nijesu samo partneri u poslu već, kako je istakla Mina, najbolje drugarice otkad su se upoznale na početku školovanja. Njihovo druženje nastavlja se i poslije ,,radnog vremena“. Kao i većina njihovih vršnjaka, malo prošetaju gradom, svrate negdje na sladoled ili pođu do bioskopa. Mina je istakla da se nikad nijesu posvađale zbog posla. Kako dodaje Teodora, nema ni razloga za to, jer sve rade zajedno, a pare dijele ravnopravno.

Većinu rukotvorina Mina i Teodora prodaju po jedan euro. Po toj cijeni mogu se kupiti lijepo ukrašeni, obojeni morački obluci sa ispisanim imenima, raznobojne bubamare, magneti u obliku voća i povrća, napravljeni od voska ili ukrasne narukvice. Kažu da još niko nije tražio popust, što znači da se cijeni njihov rad i trud. Dešava se da ljudi naruče da im Teodora i Mina na kamencice ispušu imena djece, ili da za zaljubljeni par naprave neki suvenir. Iako je takva rukotvorina 50 centi skuplja, svako je sa zadovoljstvom kupi. (Opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika