Svijet

ASAD: "Erdogan koristi puč za svoje ciljeve"

Sirijski predsjednik Bašar Asad optužio je danas turskog kolegu Redžepa Tajipa Erdogana da koristi neuspjeli pokušaj vojnog puča da "primijeni sopstvenu ekstremističku agendu", koja ugrožava kako Tursku, tako i njene susjede.
ASAD: "Erdogan koristi puč za svoje ciljeve"
Portal AnalitikaIzvor

"Erdogan koristi pokušaj puča da primeni ekstremističku agendu, agendu Muslimanske braće u Turskoj", rekao je Erdogan u intervjuu za kubansku novinsku agenciju Prensa Latina, a objavljeno je na Tviter nalogu sirijskog predsjedništva.

"To je opasno kako za Tursku, tako i za susjedne zemlje, uključujući Siriju", istakao je Asad, oštri Erdoganov kritičar.

Odnosi između Asada i Erdogana, nekad bliskih saveznika, pogoršani su od početka konflikta u Siriji 2011. godine, navodi Rojters.

Zvanični Damask optužuje Ankaru da podstiče građanski rat time što podržava islamističke pobunjenike i dopušta stranim džihadistima da pređu tursku granicu i uđu u Siriju, dok je Erdogan puno puta pozvao Asada da podnese ostavku na poziciju sirijskog predsednika.

Asad u intervjuu Prensi Latini nije želeo da odgovori na novinarsko pitanje da li bi želio da je Erdogan svrgnut sa vlasti u pokušaju puča 15. jula.

"Mi se ne miješamo, ne pravimo greške tvrdeći da bi Erdogan trebalo da ostane ili ode. To je problem Turske i turski narod treba o tome da odluči", istakao je Asad.

"Ono što je još važnije od vojnog puča, to su procedure i koraci koje preduzimaju Erdogan i njegova svita", naveo je sirijski predsjednik, misleći na mjere uključujući masovna otpuštanja sudija i profesora.

"Erdogan koristi vojni puč da u Turskoj uvede svoju ekstremističku agendu, agendu Muslimanske braće, a to je opasnost za Tursku i susjedne zemlje, među kojima je i Sirija", rekao je Asad.

rtcg.me

Portal Analitika