Politika

Lukšić: Idemo dalje

U Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija iza zatvorenih vrata održano je prvo, tajno glasanje o kandidatima za novog generalnog sekretara UN-a, među kojima je i bivši šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić. On je, na Twitteru, napisao: Idemo dalje!
Lukšić: Idemo dalje
Portal AnalitikaIzvor

Prema izvještaju agencije AFP, koja se poziva na neimenovane diplomate, u vođstvu je bivši portugalski ministar vanjskih poslova Antonio Gutiereš, dok je drugoplasirani nekadašnji slovenački predsjednik Danilo Tirk, bivši pomoćnik generalnog sekretara UN Kofija Anana.

Japanski ambasador pri UN Koro Bešo, čija zemlja ovog mjeseca predsjedava Savjetom bezbjednosti, izjavio je da je današnje glasanje samo 'indikativno izjašnjavanje' kako bi svi predloženi kandidati znali kakve su im šanse uoči 'pravog' glasanja, koje se očekuje do septembra, kada bi Savjet bezbjednosti Generalnoj skupštini trebalo da predloži jednog kandidata za nasljednika Ban Ki-muna.

Na glasanju, kako piše agencija Beta, svaka članica Savjeta bezbjednosti mogla je da se izjasni za jednu od tri ponuđene opcije kojom se ocjenjivala svaka pojedina kandidatura: 'ohrabruje', 'ne ohrabruje' i 'nema mišljenje'.

Zagrebački Jutarnji list iz diplomatskih izvora bliskih UN-u saznaje da je vodeći kandidat dobio 12 'ohrabrujućih' mišljenja uz tri članice koje su se izjasnile s 'nema mišljenje'.

Hrvatska kandidatkinja Vesna Pusić, kako saznaje Jutarnji, dobila je tek dva 'ohrabrujuća' (favorable) i 11 'obeshrabrujućih' (discouraging) mišljenja, uz dva glasa 'bez mišljenja' (no opinion).


Bivši ministar spoljnih poslova i kandidat Srbije za generalnog sekretara UN Vuk Jeremić kaže da je izuzetno zadovoljan rezultatom prvog kruga tajnog glasanja, i da u drugi krug ulazi sa opreznim optimizmom.

"Sve što mogu da kažem je da sam izuzetno zadovoljan rezultatom i da imamo dobru poziciju uoči drugog kruga glasanja. Postoji mogućnost da se ono održi već iduće nedjelje", izjavio je Jeremić za RTS.

Iako rezultati neće biti poznati javnosti, državama koje su nominovale kandidate biće saopšteno koliku podršku su njihovi kandidati dobili.

Predsjedavajući Generalne skupštine UN Morgens Liketoft zatražio je da ubuduće rezultati neformalnih glasanja o novog šefu UN budu dostupni javnosti, budući da dosadašnji način na koji se ovaj proces vodi "nije u skladu sa najavljenom transparentnošću".

rtcg.me

Portal Analitika