Abiznis

Predsjednik EBRD stiže u Crnu Goru

Predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Čakrabarti posjetiće sljedeće sedmice Crnu Goru, Kosovo i Albaniju, saopštila je danas ta institucija.
Predsjednik EBRD stiže u Crnu Goru
Portal AnalitikaIzvor

Čakrabarti će s najvišim zvaničnicima tri zemlje razgovarati o "rastućem značaju Zapadnog Balkana za EBRD i ulozi EBRD-a u regionu", navodi se u saopštenju.

"Zapadni Balkan je jedan od naših prioriteta. Drago mi je da vidim da se novi format regionalne saradnje, sada poznat kao 'Berlinski proces', zahuktava. Ostajemo posvećeni aktivnoj podršci regionalnoj integraciji, uključujući i bolju povezanost u oblastima transporta i energije", izjavio je Čakrabarti uoči posjete.

Čakrabarti će na Kosovu biti u ponedjeljak, 25. jula, u Albaniji 26. jula, a u Crnoj Gori će boraviti u srijedu i četvrtak, 27. i 28. jula. To će biti prva faza šire regionalne turneje, u okviru koje će krajem avgusta posjetiti Srbiju i BiH.

Sastaće se s predstavnicima poslovne i diplomatske zajednice i sa drugim međunarodnim finansijskim institucijama aktivnim u regionu.

Najavljeno je da će Čakrabarti na Kosovu potpisati ugovore o zajmu, da će u Albaniji pokrenuti program finansiranja poljoprivrede, a da će u Crnoj Gori prisustvovati ceremoniji povodom izgradnje novog poljoprivrednog distributivnog centra.

U saopštenju se dodaje da je EBRD uložila na Kosovu više od 203 miliona eura, u Albaniji 1,056 milijardi eura, a u Crnoj Gori 530 miliona eura.

Beta,rtcg.me

Portal Analitika