Društvo

Veće plate u Vojsci Crne Gore

Vlada Crne Gore je usvojila uredbu prema kojom ce zaposleni u Vojsci ubuduće imati u prosjeku 16 procenata veću platu. To će, očekuju u Ministarstvu odbrane, biti i podsticaj da se u Vojsci zapošljava stručan i kvalitetan kadar.
Veće plate u Vojsci Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Povećanja plata zaposlenih u Vojsci nije bilo od 2007. godine. 

"Naglasio bi da je ova uredba usaglašena sa Zakonom o zaradama zaposlenih u javnom sektoru i da povećanjem zarada službenih lica u Vojsci neće biti opterećen Budžet Crne Gore za 2016, već će Ministarstvo odbrane internim povećanjem zarada obezbijediti dio novca", kazao je generalni direktor Direktorata za ljudske resurse, Mihailo Volkov.

On naglašava da je važno reći da je do povećanja došlo u najvećoj mjeri usljed izmještanja jednog dijela dodataka na zaradu u kategoriju osnovne zarade.

"Iako je fokus bio na osnovnu zaradu, Ministarstvo je posebnu pažnu posvetilo i kategoriji dodataka na zaradu i ocijenilo opravdnim da se uvedu dva nova dodatka - planinski i protivpožarni dodatak. Na taj način su uvažene specifičnosti i težina poslova tih radnih mjesta", saopštio je Volkov.

Povećanje plata u Vojsci, smatraju u Ministarstvu odbrane, omogućice priliv stručnog kadra u strateški važnom vremenu.

Utvrđen Predlog zakona o učešću u misijama

Vlada je utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upotrebi jedinica Vojske Crne Gore u međunarodnim snagama i učešću pripadnika civilne zaštite, policije i zaposlenih u organima državne uprave u mirovnim misijama i drugim aktivnostima u inostranstvu.

Kako je saopšteno nakon sjednice Vlade, ovim Predlogom otklanjaju se pravno-administrativne smetnje za zajedničko djelovanje snaga Crne Gore i država članica NATO u skladu sa članom 5 Sjevernoatlanskog ugovora.

"Takođe, pruža se mogućnost angažovanja deklarisanih jedinica Vojske Crne Gore u kolektivnoj odbrani, bez ograničenja u sistemu popune jedinica u vremenu predviđenom međunarodnim aktima koji proističu iz članstva Crne Gore u NATO", navodi se u saopštenju.

Ministar unutrašnih poslova, Goran Danilović, ovodom ove tačke dnevnog reda, izuzeo je mišljenje iz principijelnih razloga, zbog, kako je saopšteno, protivljenja učešću jedinica Vojske Crne Gore u mirovnim misijama koje nijesu pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija.

rtcg.me

Portal Analitika