Svijet

Savjet bezbjednosti iza zatvorenih vrata o novom šefu UN-a

Ambasadori država članica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija počeli su, iza zatvorenih vrata, prvi krug glasanja o novom generalnom sekretaru UN-a. Ambasadori će se izjasniti ohrabruju li ili ne kandidature 12 političara, a vrlo je moguć da Australijanac Kevin Rad bude 13. kandidat. Među kandidatima je i Igor Lukšić.
Savjet bezbjednosti iza zatvorenih vrata o novom šefu UN-a
Portal AnalitikaIzvor

Ambasadori stalnih članica, ulazeći u salu za sjednice Savjeta bezbjednosti UN, nijesu željeli preterano da komentarišu stavove svojih država o izboru narednog generalnog sekretara, ističući da je važno da se, u važnom trenutku za svjetsku organizaciju, izbor obavi brzo, piše RTS. 

Proces će početi tako što će se 15 članica Savjeta bezbjednosti izjasniti da li "ohrabruju", "ne ohrabruju" ili "ne žele da se izjasne" o pojedinačnim kandidatima. Iako rezultati neće biti poznati javnosti, državama koje su nominovale kandidate biće saopšteno koliku podršku su njihovi kandidati dobili

Kandidati za mjesto generalnog sekretara UN su bivši srpski ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, bivša hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić, nekadašnji šef UNHCR-a Antonio Guteres, argentinska ministarka spoljnih poslova Suzana Malkora i Natalija German iz Moldavije. Takođe, na spisku kandidata su Bugarka Irina Bokova, Novozelanđanka Helen Klark, Slovenac Danilo Turk, Makedonac Srđan Kerim, Slovak Miroslav Lajčak i Kostarikanka Kristijana Figeres.

Uobičajeno je da se proces izbora okonča do oktobra. Novi generalni sekretar će funkciju od Ban Kimuna preuzeti u januaru naredne godine.

cdm

Portal Analitika