Abiznis

NPCG: Ključno nastaviti proizvodnju soli

U Solani "Bajo Sekulić" je ključno nastaviti proizvodnju soli, ali je aspekt zaštite nesporan, ocijenili su obrađivači Prostornog plana posebne namjene za obalno područje (PPPNOP) i Prostorno urbanističkog plana (PUP) Ulcinj.
NPCG: Ključno nastaviti proizvodnju soli
Portal AnalitikaIzvor

Iz Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) saopštili su da je danas održana prezentacija PPPNOP-a i PUP-a Ulcinj u dijelu planskih riješenja koja se odnose na prostor Solane, za članove Savjetodavnog tijela za to preduzeće.

"Cilj prezentacije je bio otklanjanje nejasnoća i nedoumica kada je planiranje na prostoru Solane u pitanju, a koje su postojale kao produkt različitih verzija planova koje su prezentovane javnosti od početka izrade ta dva značajna planska dokumenta, kada je prostor Solane u pitanju", navodi se u saopštenju.

Obrađivači planova upoznali su članove Savjetodavnog tijela za Solanu sa riješenjima koja su predviđena u PPPNOP, kao i u PUP Ulcinj za taj prostor.

PPPNOP, kako su naveli, posebno tretira područje Solane, ne uključujući samo aspekat zaštite, već i njegovu valorizaciju kako turističku, tako i ekonomsku.

"Planeri su na prezentaciji ocijenili da je u Solani ključno nastaviti proizvodnju soli, ali da je aspekt zaštite nesporan", navodi se u saopštenju.

Članovi Savjetodavnog tijela za Solanu konstatovali su da je potrebno da se ta dva planska dokumenta u potpunosti usklade.

"Jednako je važno definisati način na koji će se u budućnosti tretirati Solana, odnosno koji stepen zaštite će uživati, a koji treba definisati kroz reviziju studije zaštite", dodaje se u saopštenju.

Kao jedan od važnih aspekata navedena je i ekonomska održivost Solane, a kao problem na tom području prepoznata je i nelegalna i nekontrolisana gradnja u njenoj blizini.

NPCG je krajem avgusta prošle godine zaključio ugovor o jednogodišnjem zakupu cjelokupne nepokretne i pokretne imovine Solane "Bajo Sekulić", a stečajni upravnik je nedavno raspisao javni poziv za prikupljanje ponuda za uzimanje u zakup imovine tog preduzeća.

[ Mina Business ]

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.