Politika

Mirković predao akreditive Akihitu

Crnogorski ambasador u Japanu, Jovan Mirković predao je akreditivna pisma japanskom caru Akihitu na svečanoj ceremoniji u carskoj palati, čime je i zvanično stupio na dužnost izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Crne Gore u toj državi, na nerezidentnoj osnovi.
Mirković predao akreditive Akihitu
Portal AnalitikaIzvor

Iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) je saopšteno da je Akihito poželio Mirkoviću dobrošlicu i uspjeh u obavljanju diplomatske misije, uz ocjenu da su odnosi dvije zemlje dobri i prijateljski.

Mirković je, kako se navodi, zahvalio za ukazanu počast i upoznao cara Akihita sa ostvarivanjem strateških ciljeva od obnavljanja nezavisnosti, spoljno-političkim prioritetima zemlje i prioritetima u radu tokom svog mandata.

Dodaje se da je Mirković zahvalio na višegodišnjoj razvojnoj podršci Japana Crnoj Gori i donacijama u oblasti ekonomije, kulture, edukacije i zdravstva.

„Tokom sastanka, naglašena je potreba daljeg jačanja i unaprijeđenja bilateralne saradnje u različitim oblastima, uključujući i transfer naučno-tehnoloških znanja, značajnih za održivi razvoj Crne Gore, prije svega kroz veću razmjenu studenata, istraživača i drugih mladih stvaralalaca“, kaže se u saopštenju.

Portal Analitika