Crna hronika

Nepažnja uzrok eksplozije u "Tari"

Uzrok prošlogodišnje eksplozije u fabrici oružja "Tara" u Mojkovcu, u kojoj je poginula jedna radnica, a sedam osoba povrijeđeno, najvjerovatnije je ljudski faktor, odnosno nepažnja, kazao je rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva u Bijelom Polju, Mirko Bulatović.
Nepažnja uzrok eksplozije u "Tari"
Portal AnalitikaIzvor

On je rekao da je krajnji nalaz i mišljenje Instituta za kriminalističko tehnička vještačenje pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije pokazao da je do eksplozije najvjerovatnije došlo zbog toga što je radnica na sebi imala neogovarajući odjevni predmet od sintetičkog materijala, a eksploziju su generisali i pojačali i kretanje radnika u toj prostoriji.

“Uvidom u video zapis sa kamera koje su postavljene u radionici u kojoj se desila eksplozija, iznad stola za kojim je radila sada pokojna radnica, konstatovano je da je do eksplozije došlo u momentu kada je Ćorić presipala eksplozivnu smješu iz veće u manju posudu, zahvatajući je metalnom kašičicom", kazao je Bulatović na konferenciji za novinare.

Kako je rekao, vještačenjem u Institutu, u specijalizovanoj laboratoriji gdje su izvršena fizičko hemiska vještačenja i vještačenja eksplozije, odnosno vještačenja svih uzoraka, tragova i predmeta izuzetih sa lica mjesta, utvrđeno je da su posude iz koje je vršeno presipanje eksplozivne smješe bile izrađene od odgovarajućeg, zakonom i pravilima propisanog elektroprovodivog materijala, gume.

To je, dodao je Bulatović, u skladu sa upustvom o bezbjednosti i sigurnosti za rad sa ekspozivnom smješom.

"Metalna kašičica sa kojom je pokojna radnica radila, bila je od mesinga, što je takođe u skladu sa upustvom o bezbjednosti i sigurnosti za rad sa eksplozivnom smješom. U radu sa inicijalnim eksplozivom uvijek postoji opasnost od nagomilavanja statičkog elektriciteta, ukoliko osoba koja radi sa tom smjesom ne nosi odgovarajuću pamučnu odjeću", rekao je on.

Bulatović je kazao i da je ispitivanjem u laboratoriji utvrđeno da je sada pokojna radnica na sebi imala grudnjak od sintetičkog materijala, prenosi Radio Bijelo Polje.

Prema riječima Bulatovića, iako je na nogama imala adekvatnu obuću, ona nije korišćena na propisani način, jer je radnica "potpetila" zadnji dio obuće, prekrivši elektroprovodljivi đon.

"Tako da je usled nagomilanog elektriciteta u sinergiji sa kretanjem radnika u prostoriji, a bilo ih je od sedam do devet, sa trenjem koje se proizvodi prilikom presipanja kašičicom iz jedne u drugu posudu, i eliminisanjem elektroprovodljivosti, došlo je do stvaranja varnice, koja je prouzrokovala eksploziju", rekao je Bulatović. (Portal RTCG)

Portal Analitika