Politika

Demokrate: Ministarstvo pokušava da se obračuna sa nama

Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije juče se oglasilo novim saopštenjem povodom javnog ukazivanja Demokrata na protivpravno i neodgovorno gazdovanje nacionalnim dobrom, kakvo je nacionalni “.me” domen. Ne čudi nas da Ministarstvo, iako državni organ zadužen da čuva opšti interes, u svom reagovanju pokušava primitivnim i prizemnim političkim kvalifikacijama da se obračunava sa Demokratama, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.
 Demokrate: Ministarstvo pokušava da se obračuna sa nama
Portal AnalitikaIzvor

Iz te stranke su istakli da su navikli da je vladajuća klika poistovjetila sebe sa državom, ministarstvima, Vladom, foteljama. 
- Na taj način su i shvatili oznaku „.me“, ne kao međunarodnu oznaku Crne Gore i element suvereniteta Crne Gore, već kao skraćenicu za „Milova ekipa“. Umjesto da država, u dogovoru sa stranim partnerima, nađe najbolji model upravljanja domenom, Milova ekipa je u saradnji sa nadležnim ministrom odlučila da je bolje da oni uzmu profit iz tog posla, nastavljajući staru praksu da dok se zaklinju u državu, trguju elementima njenog suvereniteta. Gospodo, privatne investicije po principu „daj Olegu, pa će Oleg dati nama“ ćemo zabraniti sigurno. Što se tiče drugih država, garantujemo vam da ćete morati da vratite u Crnu Goru svaki euro koji ste vi iz Milove ekipe stekli po ovom principu privatnih investicija, a koji ste iznijeli u susjedne zemlje i na egzotična ostrva - saopštile su Demokrate.
Ministarstvo dalje navodi da je, kako ističu, kompanija Olega Obradovića izabrana zbog „sposobnosti organizacije prodajne mreže na teritoriji Crne Gore na jezicima koji su u službenoj upotrebi u Crnoj Gori”. 
- Prema gospodi iz Ministarstva, Me-Net doo, koji je osnovan mjesec i po dana prije Javnog poziva se pokazao najsposobnijim preduzećem u Crnoj Gori, sposobniji i od države. Gospodo iz Ministarstva, okanite se političarenja i bacanja prašine u oči, već javnosti prezentujte konkretne podatke: koliko je Me-Net prihodovao od prodaje domena, a koliko je domena prodao? Koliko je novca od profita iz ovog posla uloženo u razvoj internet zajednice i informacionog društva u Crnoj Gori i na koji način? Na kraju, gospodo iz Ministarstva, moramo da vam zahvalimo što ste potvrdili naše navode i gospodi tužiocima olakšali posao. Naveli ste da je dana 27.03.2013. godine, Agent registracije uplatio garantovani iznos do 13.2 miliona eura, međutim u isto vrijeme kažete da ste na dan potpisivanja aneksa 2 Ugovora, 24.07.2012. godine, imali na raspolaganju taj cijelokupan iznos, time što ste imali bankarsku garanciju. Vaša je obaveza bila da 25.03.2013. godine, dan nakon isteka osnovnog Ugovora, aktivirate bankarsku garanciju i naplatite dugovani iznos od preko pola miliona eura. Umjesto da ste na taj način ispunili svoju dužnost, iskoristili pravo iz obezbjeđenja ugovora koje ste imali, vi danas koristite bankarsku garanciju kao smokvin list za malverzacije koje ste sproveli - saopštile su Demokrate.
Poručili su da produžite osnovni Ugovor sa Agentom registracije ste imali u slučaju da je on ispunio sve obaveze iz Ugovora, a ne predao neki od elemenata obezbjeđenja ispunjenja Ugovora. 
- Preporučujemo vam da se okanete politike i jeftinih insinuacija već da uzmete da čitate zakone, posebno Zakon o obligacionim odnosima u kojem ćete naći definiciju bankarske garancije. Vjerujemo da će vam pravosuđe Crne Gore detaljno objasniti razlike između ispunjenja i obezbjeđenja ugovora - stoji u saopštenju.

Portal Analitika