Politika

OO SDP Podgorica: DPS pokušava da mimo zakona održi vlast

Neraspisivanje lokalnih izbora u Glavnom gradu i skupštinama opština Golubovci i Tuzi od strane predsjenika države Filipa Vujanovića je pokušaj da se mimo zakona održi vlast DPS-a u ovim lokalnim samoupravama, saopšteno je iz Odbora Glavnog grada SDP-a.
OO SDP Podgorica: DPS pokušava da mimo zakona održi vlast
Portal AnalitikaIzvor

Oni navode da je frapantno da se predsjenik Vujanović u obrazloženju takvog svog stava, odgovarajući na pitanje poslanika Đeljošaja, krije iza nepotpisanog mišljenja Zajednice opština, iako ima eksplicitnu zakonsku normu u članu 16 i 38 Zakona o teritorijalnoj organizaciji koja ne daje prostora za drugačije tumačenje.
- Promjena statusa gradskih opština Tuzi i Golubovci u status opština u sastavu Glavnog grada se, po Zakonu o teritorijalnoj organizaciji, smatra promjenom teritorijalnog statusa pa se shodno tome stiču uslovi za raspisivanje izbora za skupštine opštine Tuzi i Golubovci, a time i za Skupštinu Glavnog grada. Zato, predsjednik Vujanović, umjesto udovoljavanja partijskim interesima DPS koji znače održavanje vlasti po svaku cijenu, pa i po cijenu kršenja zakona, treba da poštuje zakone ove države i time izvrši svoju ustavnu obavezu raspisivanja izbora u istoma danu sa redovnim parlamentarnim izborima - stoji u saopštenju.
SDP Podgorica ovakvo postupanje Vujanovića, i to u veoma delikatnom trentuku pokušaja vraćanja povjerenja u izborni proces, smatra neodgovornim činom podrivanja ovog procesa koji može imati teške političke posljedice.
- Još uvijek ima vremena da doskorašnji potpredsjednik DPS-a promijeni odluku, raspiše izbore za Skupštinu Glavnog grada i skupštine opštine Tuzi i Golubovci, i time ne doprinese daljem narušavanju povjerenja u izbore - poručili su iz SDP-a.

 

Portal Analitika