Politika

Vujanović - Matarela: Uskoro ratifikacija Protokola u italijanskom parlamentu

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović boravio je danas u zvaničnoj uzvratnoj posjeti Republici Italiji, na poziv predsjednika Italije Serđa Matarele. Dva predsjednika susreli su se u palati Kvirinale gdje su razgovarali o širokom spektru saradnje između Crne Gore i Italije, saopšteno je iz Vujanovićevog kabineta.
Vujanović - Matarela: Uskoro ratifikacija Protokola u italijanskom parlamentu
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Matarela je poželio dobrodošlicu predsjedniku Vujanoviću i izrazio zadovoljstvo što je u prilici ga nakon njegove prošlogodipšnje posjete Crnoj Gori ugosti u Rimu u godini u kojoj Crna Gora proslavlja deceniju od obnove nezavisnosti. Matarela je odao priznanje za napredak koji je Crna Gora u tom periodu ostvarila, posebno u pravcu članstva u NATO-u i EU. 
On je čestitao potpisivanje Pristupnog protokola o učlanjenju Crne Gore u NATO, uz očekivanje da će uskoro biti okončan i proces njegove ratifikacije u Parlamentu Italije. U kontekstu politike proširenja EU, Matarela je istakao da je Italija snažan zagovornik integracije zemalja Zapadnog Balkana u EU, što će biti visoko na agendi četvrte konferencije u okviru Berlinskog procesa-Zapadnobalkanske šestorke, čiji će domaćin biti Italija.
Vujanović je istakao da je posjeta potvrda istorijskog prijateljstva i veoma sadržajnih odnosa između dvije države, na koje smo veoma ponosni i zahvalio na snažnoj i kontinuiranoj podršci Italije EU i NATO aspiracijama Crne Gore i regiona. Istovremeno je ponovio da će Crna Gora odgovorno nastaviti proces pristupnih pregovora koji su važni kako za unutrašnji razvoj zemlje, tako i za regionalnu saradnju.
Predsjednik Vujanović je posebno zahvalio na ličnom doprinosu predsjednika Matarele razvoju bilateralnih i ukupnih odnosa Crne Gore i Italije.
U tom kontekstu, apostrofirao je i značaj Berlinskog procesa i približavanja Zapadnog Balkana EU kroz bolje infrastrukturno, saobraćajno i energetsko povezivanje. Na toj liniji, posebno je naglasio ulogu Italije i njen doprinos afirmaciji politike proširenja EU prema našem regionu.
Dva predsjednika su se saglasila da je Italija jedan od vodećih investitora u Crnoj Gori, te da je strateško partnerstvo sa Italijom ispunilo sva očekivanja, i da predstavlja odličnu platformu za dalje unapređenje bilateralnih odnosa i saradnje, naročito u oblastima ekonomije, nauke, kulture, poljoprivrede i zaštite životne sredine.
Tokom susreta, razmijenjena su mišljenja i o regionalnim pitanjima. U delegaciji Crne Gore bila je i ministarka nauke Sanja Vlahović.

Portal Analitika