Svijet

Erdoganove pristalice spaljuju Gulenove knjige

Pristalice turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana počele su da spaljuju knjige imama Fetulaha Gulena, koji je optužen da stoji iza pokušaja vojnog puča u Turskoj.
Erdoganove pristalice spaljuju Gulenove knjige
Portal AnalitikaIzvor

Erdoganove pristalice danima se okupljaju po turskim gradovima, izražavajući mu bezrezervnu podršku, a na meti su se sada našle i knjige.

Masa je upala u knjižaru Gulen u gradu Malatija, na jugostoku Turske, i uništile sve pred sobom. Svoj bijes su naročito iskalili na knjigama imama Fetuleha Gulena, koga je Erdogan označio kao organizatora neuspjelog vojnog udara.

Gulenove knjige spaljivane su i u Famagusti, na turskom dijelu Kipra.

Predsjednik Turske je poslije neuspjelog udara krenuo u masovni obračun sa protivnicima u svim sferama društva, a do sada je više od 50.000 ljudi uhapšeno, otpušteno ili suspendovano.

Državna agencija Anadolija je javila da su vlasti uhapsile još 32 sudija i dva vojna oficira u okviru istrage saučesnika neuspjelog vojnog puča.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan je u srijedu veče proglasio tromjesečno vanredno stanje u zemlji koje je potrebno, kako je rekao, da bi se "što prije uklonila prijetnja". Turski parlament danas treba da potvrdi odluku o uvođenju vanrednog stanja.

Izvor: N1

Foto: Tanjug/AP/Petros Giannakouris

Portal Analitika