Svijet

Erdogana spasile ruske obavještajne službe?

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan je nekoliko sati prije početka nereda dobio upozorenja od ruskih obavještajnih službi da mu se sprema vojni puč.
Erdogana spasile ruske obavještajne službe?
Portal AnalitikaIzvor

To javlja iranska informativna agencija Fars, a prenosi "Sputnjik".
Arapski mediji, pozivajući se na diplomatske izvore u Ankari, saopštili su da je Obavještajna služba Turske bila upozorena od svojih ruskih kolega da je „neizbježan vojni puč“.
Ove informacije je dobila ruska vojska, navodno, presrijevši razgovore pučista. Navodi se da su organizatori zavjere, između ostalih, diskutovali o planovima da pošalju nekoliko helikoptera u Marmaris u kojem se nalazio turski predsjednik Erdogan.
"Diplomatski izvori navode da je Erdoganova promjena spoljne politike samo nedjelju dana prije puča bila 'glavni razlog zbog kojeg je nekoliko stranih država provociralo i obećavalo podršku vojsci da izvede puč, ali ga je taj isti pomak u spoljnoj politici i spasio", navodi Fars.
U Turskoj je u noći 16. jula pokušan vojni puč, a prema posljednjim podacima 290 ljudi je ubijeno. Turske vlasti su uspjele da preuzmu kontrolu nad zemljom, a dosad je uhapšeno više od 10.000 ljudi.

Portal Analitika