Kultura

GRAD TEATAR: Milorad Savić gost Trga pjesnika

Srpski pisac Milisav Savić predstaviće večeras svoj posljednji roman „La Sans Pareille - ljubavni roman sa dodacima“ na Trgu pjesnika od 21 čas, u okviru Grad teatra.
GRAD TEATAR: Milorad Savić gost Trga pjesnika
Portal AnalitikaIzvor

Razgovor će sa njime voditi glavni urednik izdavačke kuće „Agora“ Nenad Šaponja.

- Poput nekog današnjeg srpskog Dekamerona, viđenog kroz priče, snove, pisma, eseje, komentare, fusnote i druge bilješke uokvirene brojem deset, Savićev roman je ispisan u različitim pripovedačkim registrima, kao slagalica fikcije i fakata, literarnog doživljaja i istorijskog mapiranja privida svijeta, kao dubinska priča o našem, upravo minulom, vremenu.
Misteriji ljubavi i misteriji putovanja, propuštenoj kroz prizmu umjetnosti renesansnog čovjeka suprotstavljen je kontekst naše surove istorije u kojoj se dešavaju bespotrebni ratovi i nužna izbjeglištva – zapisao je Šaponja o ovom izdanju.

Milisav Savić rođen je 1945. u Vlasovu kraj Raške. Gimnaziju je završio u Novom Pazaru, a studije jugoslovenske i svjetske književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Na istom fakultetu je zatim magistrirao i doktorirao sa temama o memoarima iz Prvog srpskog ustanka i srpsko-turskih ratova 1876-1878. Bio je urednik listova „Student“, „Mladost“, „Književna reč“ i „Književne novine“. Radio je u „Prosveti“ od 1983. do 2004. godine, najprije kao glavni i odgovorni urednik, a potom kao direktor. Bio je i predsjednik Srpske književne zadruge, te obavljao dužnost ministra-savjetnika u Ambasadi Srbije i Crne Gore, odnosno Srbije, u Rimu od 2005. do 2008. godine. Bio je predavač srpskohrvatskog jezika i jugoslovenske književnosti na univerzitetima u Londonu, američkoj državi Njujork, u Firenci i Lođu, te redovni profesor Državnog univerziteta u Novom Pazaru. Autor je tri zbirke pripovijedaka, osam romana, književno-istorijskih studija i esejističke proze. Romani su mu prevedeni na grčki, engleski, slovenački, makedonski, bugarski i rumunski. Objavio je više knjiga prevoda sa engleskog i italijanskog, a priređivač je i mnogih antologija savremene pripovijetke. Roman „La Sans Pareille - ljubavni roman sa dodacima“ nagrađen je nagradom Večernjih novosti „Meša Selimović“ za roman godine, i nagradom „Borisav Stanković“.

Portal Analitika