Svijet

Uhapšen vlasnik ''KickAss'' torenta

Ministarstvo pravde SAD ugasilo je sedam domena povezanih sa jednim od najpoznatijih portala za skidanje piratskog sadržaja - Kickass Torrents. Tom prilikom takođe je uhapšen muškarac koji se smatra osnivačem ovog sajta.
Uhapšen vlasnik ''KickAss'' torenta
Portal AnalitikaIzvor

Tridesetogodišnji Ukrajinac Artem Valuin uhapšen je u srijedu u Poljskoj, a američke vlasti trenutno pokušavaju da pronađu način da ga izruče SAD, piše Variety. 

Putem ovog sajta od 2008. godine moguće je besplatno skidati piratski sadržaj poput muzike, filmova, video igara i televizijskih serija. Ukupna vrijednost ilegalnog sadržaja procijenjena je na milijardu dolara, a na sajtu je takođe bilo moguće pronaći filmove koji se u ovom trenutku prikazuju u SAD. 

Prema navodima zvaničnika, Kickass Torrents broji više od 50 miliona jedinstvenih mjesečnih posjetilaca, a osim distribuiranja ilegalnog sadržaja, Valuin bi mogao da bude optužen i za pranje novca. 

Maksimalna kazna za distribuiranje ilegalnog sadržaja u SAD trenutno iznosi 5 godina, dok bi za pranje novca Valuin mogao da se suoči sa najviše 20 godina služenja zatvorske kazne.

Ukinuti su domeni kickasstorrents.com, kat.ph, kickass.to, kastatic.com, kickass.so, thekat.tv i kat.cr. 

Ovoj nije prvi slučaj takve vrste. Američki Federalni istražni biro (FBI) je 2012. godine ugasio sajt Megaupload.com koji je navodno nosiocima autorskih prava nanio štetu od 500 miliona dolara, a pripadnici švedske policije zaplijenili su u Stokholmu decembra 2014. godine kompjutere i servere sajta Pirate Bay.

Portal Analitika