Politika

ULES CG: Najavljene izmjene zakona još jedan pritisak političara na medije

Unija lokalnih javnih emitera Crne Gore zatražila je od predsjednika Skupštine Crne Gore Darka Pajovića da se obustave najavljene izmjene zakona o medijima i da se sprovede javna rasprava koja će uključiti profesionalce, kako zaposlene u medijima u Crnoj Gori, tako i evropske eksperte.
ULES CG: Najavljene izmjene zakona još jedan pritisak političara na medije
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

''Od predsjednika Skupštine zahtjevamo da se posebno u periodu kada su raspisani parlamentarni izbori, mediji i medijski sistem ne zloupotrebljavaju i ne stavljaju u zavisan položaj od političkih partija i apelujemo da se pronađe adekvatan način i vrijeme za sprovođenje neophodne procedure'' navodi se u dopisu.

Predsjednik upravnog odbora ULES CG Dragić Rabrenović posebno ističe da je ovo još jedan u nizu pritisak političara na medije i nije u interesu ni jednih ni drugih, a najmanje građana Crne Gore i suprotan je zajedničkom cilju približavanja medija i crnogorskog društva Evropskoj uniji i mjerilima koja se očekuju od savremenog, demokratskog i slobodnog društva.

''Naša Unija se javno zalaže za izmjene zakona u cilju poboljšanja uloge medija i uspostavljanja kvalitetnijeg medijskog sistema u Crnoj Gori. Međutim, ad hoc predlaganje amandmana, parcijalne izmjene, uskostranačke namjere i nestručne reakcije i najavljene izmjene su još jedan pritisak na slobodu medija, kršenje zakonom predviđenih procedura i direktno miješanje politike u rad medija'' navodi se u saopštenju.

''Ovdje ne želimo ni da ulazimo u suštinu predloženih amandmana, niti da komentarišemo njihove pozitivne ili negativne strane, već tražimo da se bilo kakva rasprava u Skupštini o setu medijskih zakona obustavi i povjeri stručnjacima kako bi dobili potreban regulatorni okvir koji će obezbjediti finansijsku i institucionalnu nezavisnost medijima, a prije svega javnim medijskim servisima'' stoji u dopisu koji je upućen predsjedniku Pajoviću.

Portal Analitika