Društvo

ČANOVIĆ: Ministarstvo nije krivo što zakon čeka četiri godine u Skupštini

Plan pretvaranja neformalnih naselja u formalna i regularizacije objekata Vlada je usvojila krajem 2010. godine, odnosno pet godina prije raspisivanja ovogodišnjih parlamentarnih izbora!
ČANOVIĆ: Ministarstvo nije krivo što zakon čeka četiri godine u Skupštini
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Prvi akcioni plan usvojen je sredinom 2011, drugi sredinom 2015. godine, dok je prijedlog zakona upućen Skupštini 2012. godine, tj. četiri godine prije raspisivanja parlamentarnih izbora.

Dakle, ne stoji primjedba da je tema regularizacije neformalnih objekata aktuelizovana uoči izbora - rekao je Pobjedi v.d. direktora Direktorata za razvoj stanovanja u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Marko Čanović.

On dodaje kako pitanje što se pune četiri godine dešavalo sa zakonom u Skupštini ne treba postavljati tom Vladinom resoru.

- Ministarstvo je nadležno za vođenje politike u oblasti uređenja prostora i dužno je da obavlja te poslove, bez obzira na predstojeće izbore ili na nečije političke interese. Ako je nečiji politički interes da se odloži donošenje zakona za još godinu odnosno poslije izbora, to nije problem ovog organa - kaže Čanović.

Vlada je nadavno usvojila amandmane na prijedlog zakona o legalizaciji neformalnih objekata, a o njima će raspravljati i poslanici. Čanović objašnjava kako je u javnosti pogrešno interpretiran dio koji se odnosi na objekte koji su podignuti u zaštićenim područjima.

- Nije realno očekivati da se svi objekti sagrađeni u zaštićenim zonama odmah sruše. Nama je potreban zakon koji je realan, a ne idealna projekcija za sakupljanje političkih poena. Ključno je što će se predloženim izmjenama svi neformalni objekti evidentirati i uključiti u sistem, odnosno da će se najzad eliminisati status quo koji ne odgovara ni državi, ni jedinicama lokalne samouprave, ni građanima - kaže Čanović.

Opširnije u Pobjedi…

Portal Analitika