Društvo

U proceduri još sedam predmeta protiv povratnika sa ISIL ratišta

Policijski timovi, u saradnji sa ostalim istražnim organima i bezbjednosnim službama, tokom druge polovine prošle godine „obradili“ su još sedam predmeta vezanih za učešće crnogorskih državljana na ISIL ratištima.
U proceduri još sedam predmeta protiv povratnika sa ISIL ratišta
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Prema neslužbenim, ali pouzdanim izvorima Pobjede, kompletna dokumentacija dostavljena je Specijalnom tužilaštvu krajem 2015. Detalje o čemu se tačno radi, iz ovog lista nijesu uspjeli da saznaju.

Realno je, međutim, pretpostaviti da bi proces takozvanog izviđaja trebalo da bude u poodmakloj fazi, ali je javnost i dalje uskraćena makar za inicijalne (službene) informacije koje bi mogle da redukuju prostor za kojekakve špekulacije i manipulacije.

Ponavlja se, dakle, „slučaj“ s početka ove godine, takođe vezan za „postojanje osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo učestvovanja u stranim oružanim formacijama“. Kao što je Pobjeda u nekoliko navrata detaljno informisala, riječ je o dva predmeta koja su se odnosila na četvoro crnogorskih državljana osumnjičenih da su imali posrednih ili neposrednih veza sa učešćem u vrbovanju ili logističkoj podršci potencijalnim džihadistima sa ovih prostora.

Specijalno tužilaštvo se oglasilo tek na upite novinara jednog od ovdašnjih dnevnika (nije Pobjeda) i odgovorilo da su predmeti u fazi izviđaja. Bilo je to sredinom marta, a tokom naredna četiri mjeseca do javnosti nije stigla nijedna relevantna, službena informacija. Ali su, zato, uslijedile brojne špekulacije i manipulacije, a krugovi čaršijskih osumnjičenika umnožavali su se i širili, posebno posredstvom svima dostupnih i sve uticajnijih i manipulativnijih društvenih mreža.

Izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Crne Gore predviđene su zatvorske kazne od dvije do 10 godina za lica koja protivno zakonu, drugim propisima i međunarodnom pravu vrbuju, regrutuju, organizuju, rukovode, prevoze ili organizuju prevoz ili obučavaju pojedinca ili grupu u namjeri njihovog pridruživanja ili dejstvovanja u stranim oružanim formacijama. Zatvorske kazne predviđene su i za lica koja finansijski i organizaciono pomažu odlazak crnogorskih državljana na ratišta u inostranstvu. Do sada, po inoviranim odredbama Krivičnog zakona, niko u Crnoj Gori nije procesuiran.

Opširnije u Pobjedi…

Portal Analitika