Muzika

Naredni „Egzit” u slavu „Ljeta ljubavi”

Tek što je okončana ovogodišnja „Egzit avantura”, organizatori novosadskog festivala već su najavili da će naredno izdanje manifestacije na Petrovaradinskoj tvrđavi biti održano od 6. do 9. jula.
Naredni „Egzit” u slavu „Ljeta ljubavi”
Portal AnalitikaIzvor

„Egzit” će 2017. biti u znaku „Ljeta ljubavi”. S obzirom na to da se naredne godine širom svijeta slavi pet decenija od čuvenog „Ljeta ljubavi” (Summer of Love), novosadski festival se pridružuje proslavi ovog značajnog jubileja.

Te 1967. godine, podsjetimo, nastao je revolucionarni hipi pokret, okupivši ljude širom planete oko ideje zajedništva, mira, solidarnosti i ljubavi, uz borbu za slobodu govora, ljudska prava i ravnopravnost. Ne samo da je bio društveni, već i kulturni fenomen, koji je promjenio mnogo toga u muzici.

Takođe, bio je i „inicijalna kapisla” za nastanak muzičkih festivala, od kojih se i danas pamti čuveni „Monterej pop” festival, održan u junu 1967. godine u Kaliforniji, na kome su nastupili „Hu”, Otis Reding, Džimi Hendriks, „Enimalsi”, Dženis Džoplin…

Pošto je i „Egzit”, prema riječima jednog od njegovih osnivača i direktora Dušana Kovačevića, nastao „iz pokreta za slobodu, sa snažnom društvenom misijom, dužnost festivala jeste da podsjeti na događaje od prije 50 godina”.

Ovogodišnja „Egzit avantura”, koja je obuhvatila „Egzit” u Novom Sadu i „Si dens” na Jazu, okupila je oko 270.000 posjetilaca iz više od 60 zemalja, uz nastupe svjetskih zvijezda: Eli Golding, Džordž Klinton, Dejvid Geta, Viz Kalifa, „Prodidži”, Skrileks, „Hurts”…

(politika.rs)

Portal Analitika