Kultura

KOTORART: „Mali i veliki umjetnici“ za kraj Kotorske koncertne sezone

Kotorska koncertna sezona biće danas zvančno završena koncertom „Mali i veliki umjetnici“ koji će biti priređen u Crkvi Svetog Duha od 21 i 30 časova, u okviru programa KotorArt Don Brankovih dana muzike.
KOTORART: „Mali i veliki umjetnici“ za kraj Kotorske koncertne sezone
Portal AnalitikaIzvor

Najbolji učenici kotorske Muzičke škole „Vida Matjan“ ovog puta će na sceni biti sa renomiranim umjetnicima - violinistom Romanom Simovićem i pijanistom Ratimirom Martnovićem. Na konceretu će natupiti učenici: Filip Kovačević (saksofon), Andrea Živković (flauta), Angela Mijušković (flauta), Anja Radonjić (solo pjevanje), Hor flauta, Andrijana Jovanović (klavir) i Lejla Sulejmanović (klavir). Simović i Martinović su za ovu priliku pripremili interpretacije djela Johanesa Bramsa, Fransisa Pulanka, Sergeja Prokofjeva i Morisa Ravela.

Roman Simović angažovan je kao koncertmajstor Londonskog simfonijskog orkestra prepoznat je po virtuoznosti i muzikalnosti. Nastupao je širom istočne i zapadne Evrope, Rusije, Izraela, Južne Koreje, Tajlanda, Turske, Kanade, SAD-a i Južne Amerike, na svjetski poznatim scenama kao što su Baljšoj teatar u Moskvi, Velika opera u Tel Avivu, Nacionalni teatar u Pragu, Verdijev teatar u Italiji, Umjetnički centar u Seulu, Rahmanjinova sala u Moskvi, Muzikferajn u Beču... Kao solista nastupao je s ansamblima, poput kamernog orkestra Amadeus (Rusija), Filharmonije Bad Rajhenhala (Njemačka), Češkog simfonijskog orkestra, kamernog orkestra Franc List (Mađarska), Kamerate iz Salcburga. Član je gudačkog kvarteta Rubikon, čiji je i osnivač, i KotorArt trija. Svira na Rođerijevoj violini iz 1646. godine.

Ratimir Martinović diplomirao je 1999. na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Kemala Gekića, a magistrirao je 2002. godine. Sarađivao je sa poznatim pedagozima i pijanistima kao što su Karl-Hajnc Kemerling, Hiroko Nakamura, Arije Vardi i Serđo Pertikalori. Od dvanaeste godine, priredio je više od 700 resitala, kamernih koncerata i koncerata sa orkestrom širom Evrope, u Rusiji, SAD-u, Meksiku, Kanadi, Argentini, Japanu, Kini i Tajlandu. Gostovao je na podijumima Karnegi hola u Njujorku, Parko dela muzika u Rimu, Sent Džejms Pikadili i Sent Džon Smit skver u Londonu, Rudolfinum i Smetana u Pragu, Orijentalni umjetnički centar u Šangaju, Centar Sava i Kolarčeva zadužbina Beogradu, Centar umjetnosti u Seulu, sala Univerziteta „Maimonides“ u Buenos Airesu, Nacionalni teatar u Taipeju, Lisinski u Zagrebu, sala UNESCO-a u Parizu, auditorijum Banke Luksemburga. Kao solista nastupio je sa više od 60 različitih orkestara, među kojima su simfonijski okrestri Berlina, Istanbula, Helsingborga, Meksika, Tajlanda, Plovdiva, Harkova, Huareza, Montereja, Makedonije, Beograda; radijski simfonijski orkestri Češke i Srbije; kamerni orkestri Viotti, konzervatorijuma Čajkovski, Kaljinjingrada, Gudači Svetog Đorđa, Dušan Skovran, Young European Soloists i dirigentima Aleksandrom Rahbarijem, Andresom Mustonenom, Emilom Tabakovim, Peterom Sundkvistom, Davidom Porselinom, Vilijamom Nolom i Aleksandrom Ostrovskim. Osnivač je i član KotorArt trija zajedno sa violinistom Romanom Simovićem i klarinetistom Aleksandrom Tasićem. Napravio je snimke za brojne radio-televizijske kuće, i dva albuma. Jedan je od osnivača Festivala KotorArt i direktor muzičkog programa. Angažovan je kao redovni profesor za glavni predmet klavir, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

K.J.

Portal Analitika