Kultura

GRAD TEATAR: Zuvdija Hodžić na Trgu pjesnika

Zuvdija Hodžić, prošlogodišnj dobitnik nagrade „Stefan Mitrov Ljubiša“, biće večeras gost na Trgu pjesnika od 21 čas, u okviru književnog programa XXX Grad teatra.
GRAD TEATAR: Zuvdija Hodžić na Trgu pjesnika
Portal AnalitikaIzvor

O njegovom dosadašnjem radu razgovor će voditi Božena Jelušić, inače predsjednica prošlogodišnjeg žirija za dodjelu ove nagrade.

- U prozi Zuvdije Hodžića uočljivi su inovativni naratološki postupci u kojima uporedo postoje elementi dokumentarnog i autobiografskog, istorijskog i mitskog, refleksi drevne i moderne literarne tradicije. Fragmentarnost njegove proze vuče korijene iz istočnjačke tradicije, kojoj duguje i potrebu da katkad posegne za hipertekstom kao „iluminacijom“ djela. Citatnost i kolažiranje teksta stavljaju ga u kontekst evropske tradicije, a u južnoslovenskoj književnosti osobito uz nasljeđe Iva Andrića i Meše Selimovića. Stoga o Hodžićevom djelu takođe možemo govoriti kao o mudrosnoj prozi. Ukoliko bi se tražio jedinstveni hronotop Hodžićevih djela, bila bi to svakako granca, kako u geografskom tako i u simboličkom smislu: kao mjesto sukoba i susreta svijetova... Na taj način on postaje istinski sljedbenik Stefana Mitrova Ljubiše i nagrade koja se po njemu imenuje – navodi se u obrazloženju nagrade koja mu je dodijeljena prošle godine na Dan Budve.

Zuvdija Hodžić je rođen 1943. godine u Gusinju. Obavljao je niz javnih poslova u domenu kulture, obrazovanja i društvene djelatnosti. Od 1962. godine živi u Titogradu, gdje radi kao novinar Titogradske tribine, a zatim u Domu omladine „Budo Tomović“. Završio je Filološki fakultet u Prištini. U OEBS-ovoj „Školi za Rome” predavao je kulturu, književnost i tradiciju Roma. Potpredsjednik je SUBNOR-a i antifašista Crne Gore, predsjednik Upravnog odbora Centra za iseljenike Crne Gore, glavni urednik časopisa Kod, urednik časopisa Almanah, čiji je jedan od osnivača i revije Putovanja. Član je Crnogorskog društva nezavisnih književnika i Matice crnogorske od njihovog osnivanja. Generalni je sekretar Crnogorskog PEN centra. Ima status istaknutog stvaraoca u kulturi. Objavio je knjigu poezije „Na prvom konaku“, knjige pripovijedaka „Gluva zvona“ i „Neko zove“, romane „Gusinjska godina“ i „Davidova zvijezda“, knjigu putopisa i reportaža „Jedan dan života“, kao i veliki broj esejističkih tekstova iz književnosti i umjetnosti. Djela su mu prevođena na albanski, poljski, slovenački i italijanski jezik. Dobitnik je Trinaestojulske nagrade, Nagrade oslobođenja Titograda, nagrade Pero Ćamila Sijarića, Nagrade oslobođenja Plava. Pobjednik je pjesničkih i književnih festivala u Podgorici, Kumanovu, Nikšiću i Beogradu. Bavi se crtanjem i grafikom i imao je više samostalnih izložbi. Objavio je monografije crteža i zapisa „Podgoricom starom“ i „Otkrivanje zavičaja“.

K.J.

Portal Analitika