Kultura

KotorAPSS - Networking ILI koga tamo upoznati?

Kotor APSS, koji se održava u okviru programa festivala KotorArt, je u prethodnih nekoliko godina stekao reputaciju jednog od najboljih arhitektonskih događaja u regionu, a sve više postaje popularan i u široj javnosti, jer svojim programom pokriva teme koje su više od arhitekture i urbanizma. KotorAPSS je osnovan kao ljetnja škola ali je projektima i inicijativama koje je iznjedrio postao okosnica razvoja arhitektonske scene i pozicioniranja Crne Gore u širim okvirima arhitektonske javnosti.
KotorAPSS - Networking ILI  koga tamo upoznati?
Portal AnalitikaIzvor

Najveća vrijednost KotorAPSS-a su ljudi koje okuplja, projekti kojima se bave i ideje koje generišu među kotorskim bedemima. Ove godine sa ponosom navode i da im je zvanični partner Archdaily najveći arhitektonski medij na planeti, kao i MONU magazine.

KotorAPSS forum ove godine obuhvata nekoliko događaja: 20-21. jul - emitovanje dokumentarnog arhitektonskog serijala “Betonski spavači”, 22. jul – Panel “Značaj konkursa za razvoj arhitektonske scene u Crnoj Gori” i dva dva centralna simpozijuma – “RE-USE”, 23. jula i “The Debate” (treći simpozijum Project Solana Ulcinj) 24. jula.

Pokrovitelji su Ministarstvo kulture, Ministarstvo održivog razvoja I turizma, Grad Kotor I UNESCO.

Još je važno napomenuti da događaj nema komercijalni karakter i da su programi otvoreni za sve.

Ko su učesnici APSS programa i zašto je korisno biti na APSS-u ove godine? - O tome piše Jovana Miljanić sa njenim inside informacijama.

apsskosmosKOSMOS ARCHITECTS

What greater pleasure could architects have than to spend their free time doing architecture as well?

Četiri partnera porijeklom iz Rusije, svi prethodno angažovani u uspješnim arhitektonskim studijima u Bazelu, Moskvi i Njujorku, pokreću “side-job” - virtuelni studio Kosmos architects. Od osnivanja, praksa funkcioniše virtuelno. Za kratko vrijeme Kosmos architects se pozicioniraju kao jedna od najinovativnijih mladih arhitektonskih praksi sa nizom pobjedničkih konkursnih rješenja i izvedenih projekata. Na APSS-u 2015 smo na predavanju ruskog fotografa Yuri Palmina čuli o njihovom EMA projektu. Nekadašnju fabriku Elektro-medicinskih Aaparata (EMA) u Moskvi revitalizuju i pretvaraju u kulturno čvorište grada, dajući mu jedinstveni srebrnkasto-svjetlosni futuristički ambijent. Potpisuju i prvi izložbeni paviljon Garage Centre of Contemporary Culture u Gorki parku, kao i prvonagrađeni konkursni rad za muzej Hans Kristijan Andersena, gdje će u Tornju i Lavirintu oživjeti bajke poznatog danskog pisca.

Inovativnost Kosmos arhitekata se ogleda u samom načinu funkcionisanja prakse sa tri različite lokacije, u progresivnim idejama i konceptima koji njihovi proijekti imaju, ali i u samoj grafičkoj komunikaciji i prezentaciji njihovih projekata. Ukoliko ste work-from-home tip arhitekte, tražite priliku da svoje znanje i portfolio umnogome unaprijedite - Leonid i Artem će 23. jula u Kinu Boka govoriti na KotorAPSS RE-USE konferenciji.

Kako da započnete razgovor? - privremene strukture i drvene konstrukcije su učestale teme na njihovim profilima na društvenim mrežama. Fetiš za socijalističku arhitekturu - to je nešto što nam je svima na APSS-u zajedničko.

apsssimonSIMON HARTMANN

Actually, I do not agree

Simon Hartmann je dugogodišnji KotorAPSS rezident, programski savjetnik, najstrožiji, ali i omiljeni mentor studentima. Jedan je od osnivača prakse HHF architects iz Bazela, profesor na Univerzitetu u Freiburgu, dio tima kustosa (Dijana Vučinić, Boštjan Vuga, Simon Hartmann, Andreas i Ilka Ruby, Nebojša Adžić) crnogorskog paviljona “Treasures in Disguise” na 14. Bijenalu arhitekture u Veneciji 2014. godine, ko-autor (u saradnji sa Sadar+Vuga, Slovenija) pobjedničkog rješenja na konkursu za adaptaciju i rekonstrukciju Doma revolucije u Nikšiću, autor pobjedničkog projekta za Vlorë waterfront u Albaniji.

O uspjehu HHF prakse dovoljno govori činjenica da imaju izvedene objekte na skoro svakom od kontinenata, saradnja sa svjetski poznatim kineskim savremenim umjetnikom Ai Weiwei, veliki broj pobjedničkih konkursnih rješenja i to da je Simonova praksa – HHF - jedna od prvih adresa na koju najbolji i najtalentovaniji studenti arhitekture šalju svoje portfolie. Već navedeni projekti, Simonovo višegodišnje prisustvo na KotorAPSS-u, fotografije obilazaka jugoslovneksih spomenika, brojne saradnje sa arhitektonskim studijima iz regiona i sama činjenica da se u kancelarijama HHF-a svakodnevno čuju crnogorski, srpski, bosanski, slovenački jezik dovoljno govore o tome da Simon ima soft stop za Balkan i ljude sa Balkana. Matija Vuković, bivši APSS student i član APSS tima, vam može posvjedočiti jer se upravo vratio u Crnu Goru iz Simonovog studija u Bazelu.

Kako da započnete razgovor? - Simon je Balkan boy u dubini duše. S njim možete razgovarati o jugo spomenicima, Beogradu, Sarajevu, Skoplju i recentnim skrnavljenjima istih. Inače je fantastičan kuvar, obožavalac mesa i naravno - dunje.

apssbostjanBOŠTJAN VUGA

I see potential in your potential”

Boštjan Vuga je jedan od osnivača slovenačke prakse Sadar+Vuga, dugogodišnji KotorAPSS rezident, programski savjetnik, a u masi ćete ga sigurno zapaziti kao najbolje obučenog. Školovao se na britanskom AA-u, a bio je predavač na Berlage u Roterdamu, gostujući kritičar na ETH u Cirihu, AA u Londonu, IIAC-u u Barseloni, a trenutno je gostujući profesor na univerzitetu u Münsteru. Dio je tima kustosa (Dijana Vučinić, Boštjan Vuga, Simon Hartmann, Andreas i Ilka Ruby, Nebojša Adžić) crnogorskog paviljona “Treasures in Disguise” na 14. Bijenalu arhitekture u Veneciji 2014. godine, ko-autor (u saradnji sa HHF architects, Švajcarska) pobjedničkog rješenja na konkursu za adaptaciju i rekonstrukciju Doma revolucije u Nikšiću. Ako je Simon bad cop, Boštjan je zasigurno good cop među APSS mentorima 2013. i 2014. godine, neumorno istražujući potencijale radova naših studenata.

Jedan od prvih objekata koji vas dočekuje po izlasku sa aerodroma "Jože Plečnik" u Ljubljani - bijela struktura kontrolnog aerodromskog tornja, nedavno renovirana glavna gradska ulica - Ljubljanska cesta, posh hotel "Vander" Urbani Resort, zgrada Privredne i industrijske komore Slovenije, fudbalski stadion i sportska multifunkcionalna sala "Stožice", objekat "KSEVT Cultural Centre of European Space Technologies i mnogi, mnogi drugi najznačajniji objekti savremene slovenačke arhitekture su djela njegovog studija. Sadar+Vuga su pioniri savremene arhitektonske scene Jugoistočne Evrope i jedan od razloga zašto su na APSS-u je upravo taj što su svojom praksom pokrenuli razvoj savremene arhitekture u ovom dijelu svijeta.

Kako da započnete razgovor? - U svom JNA period života, Boštjan je služio vojni rok upravo u Tivtu, u predjelu današnjeg Porto Montenegra. Uvijek ima preporuke za najbolje restorane, hotele, gdje god se nađete širom Evrope.

apssmarojeMAROJE MRDULJAŠ

Slumbering concrete

Maroje Mrduljaš, superstar nedovršenih modernizacija, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, čest i rado viđen gost na sve češćim arhitektonskim dešavanjima u Crnoj Gori. Urednik je arhitektonskog časopisa Oris, arhitektonski kritičar, pisac, ekspert na polju jugoslovenske moderne. Pokrenuo je istraživanje, kasnije i gostujuću izložbu "Nedovršene modernizacije", prikazanu i u Crnoj Gori 2013. godine u partnerstvu sa KotoAPSS-om i Ministarstvom kulture. Marojev istraživački opus i djelanje prati neumorno interesovanje za mahom ruiniranu i napuštenu arhitekturu moderne na prostoru bivše Jugoslavije. Njegov rad nedavno je rezultirao realizacijom dokumentarnog arhitektonskog serijala "Betonski spavači", koji ćemo prikazivati u okviru ovogodišnjeg programa. Maroje je odgovoran za popularizaciju brutalističkih objekata jugo-moderne, a njegov facebook profil, svakodnevno update-ovan najsvježijim dešavanjima na regionaloj arhitektonskoj sceni je definitivno na listi onih koje želite pratiti.

Kako da započnete razgovor? - Facebook check-in updates ili mu sherujte svoj wi-fi hot spot

apsspiplasHARIS PIPLAŠ

Sarajevo now: Piplaš’s museum

Završnu KotorAPSS konferenciju 2013. je svojim dinamičnim predavanjem zatvorio Hubert Klumpner, osnivač i partner Urban –Think Tank-a, dekan Odsjeka za arhitekturu i urbani dizajn na ETH Cirih i to poslednjim slajdom na kojem su krvavo-crvenim slovima bile ispisane riječi – WAKE UP. Moram da naglasim da se i dalje sjećam svakog detalja Hubertovog predavanja. U-TT stoje iza dokumentarca “Torre David” (prikazivanog u Kotoru 2014. u okviru BAFF-a), a koji je dio većeg istraživanja za koji je U-TT dobio Zlatnog lava na 13. Bijenalu arhitekture u Veneciji.

Iz istog U-TT, ETH Cirih tima dolazi Haris Piplaš, koji će govoriti na KotorAPSS RE-USE konferenciji 23. jula. Piplaš je pejzažni arhitekta, istraživač na polju urbanog dizajna, rođen u Sarajevu, od 2011. je dio Urban – Think Tank-a, predavač na ETH u Cirihu, kustos paviljona Bosne i Hercegovine - “Sarajevo now: People’s museum” na ovogodišnjem 15. Bijenalu arhitekture u Veneciji. Haris se školovao i istraživao u Sarajevu, Milanu, Beču i Cirihu. Tema Harisove doktorske disertacije je urbana transformacija gradova Istočne i Centralne Evrope, sa posebnim osvrtom na prostor bivše Jugoslavije. Haris je sarađivao i na Scapes:Lab projektima u Beogradu i Skoplju.

Kako da započnete razgovor? - Gdje je ko sa Balkana u Evropi i svijetu? Gdje je party?

apssbartBART LOOTSMA

SuperDutch

Bart Lootsma je jedan od najznačajnijih teoretičara i kritičara arhitekture današnjice – tačka. Na naše neizmjerno zadovoljstvo, priključio se KotorAPSS-u 2014. godine na simpozijumu u zatvorenoj bazenskoj sali hotela “Fjord”. Facebook profil Prof. Lootsme bih opisala kao selekciju najbitnijih vijesti i događaja iz svijeta arhitekture i dizajna na dnevnoj bazi. S obzirom da je svih 5000 mjesta na njegovoj listi prijatelja popunjeno, jedino što vam preostaje je da ga pratite, sve objave na njegovom profilu su javne. U intervjuu sa Bernd Upmeyerom za Monu magazine, Bart govori o geografskom urbanizmu i svojoj fascinaciji vječito promjenjivim pejzažom planine Hechenberg: “For someone born in The Netherlands it is still amazing to wake up, open the curtains, and see mountains in the morning.” Ujedno, to je i objašnjenje skoro pa dnevnih postova posvećenim pogledu sa njegovog kuhinjskog prozora. Prof. Lootsma je kustos crnogorske postavke “Project Solana Ulcinj” na 15. Bijenalu Arhitekture u Veneciji, autor kovanice i istoimene svjetski poznate knjige “SuperDutch”, koja opisuje uspon holandskih arhitekata i arhitekture. Njegove reference su brojne i izostaviti bilo koju bi bilo neučtivo, zato slijedi njegovu “kratka” biografiju u cjelosti.

Doktoranti i budući doktoranti, Prof. Lootsma je neko čije ime želite imatiu svojim recenzijama i referencama.

Profesor je Teorije arhitekture i direktor Instituta za teoriju arhitekture, istoriju i zaštitu nasljeđa na Univerzitetu u Inzbruku. Bio je gostujući profesor arhitekture, evropske urbanizacije i globalizacije na Univerzitetu u Luksemburgu; na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču; na Akademiji lijepih umjetnosti u Nirnbergu; na Univerzitetu primijenjenih umjetnosti u Beču, na Berlage Institutu u Roterdamu; kao i na ETH-u, Studio Basel kao direktor odsjeka za naučna istraživanja. Bio je Direktor Departmana za 3D-dizajn na Akademiji umjetnosti u Arnhemu i održao je brojne seminare i predavanja na različitim akademija za arhitekturu i umjetnost u Holandiji.

Član je Savjeta arhitekata u Inzbruku i pomoćni član Savjeta za arhitekturu pri Kabinetu austrijskog premijera u Beču.

Kako da započnete razgovor? - Hobi mu je fotografija i fotoaparat nosi uvijek sa sobom, ako znate nešto o tome imate njegovu pažnju

apssclaudiaCLAUDIA PASQUERO I MARCO POLETTO

After architecture... a new Nature! (čitati na italijanskom engleskom)

Projekti Claudie Pasquero i Marca Poletta, porijeklom italijana, iz ecoLogicStudia u Londonu se teško mogu objasniti jednostavnim riječima. To su projekti i istraživanja zbog kojih ostajete bez riječi, koncepti i ideje za koje prije njih nikada nijeste čuli, niti ste nešto slično u praksi vidjeli. Kombinacija sistemskog i parametarskog dizajna, nanotehnologije, nevjerovatan sastav i inovativnost u odabiru i primjerni materijala za 3D štampu prototipova njihovih istraživanja - algoritamski programiranih struktura koja predstavljaju budućnost arhitekture.

Vođeni svojom inovativnom praksom i istraživanjima, Claudia i Marco su predavači i gostujući kritičari na nekim od najbolje rankiranih fakutleta arhitekture u svijetu – Bartlett School of Architecture, AA Architectural Asocciation School of Architecture London, Turin Polytecnic, The Kingston University, IAAC Barcelona, Cornell University, Bilgi University Istanbul, UDLA Mexico City, ITU Istanbul… Marco je Unit Master Diploma8 na Metropolitian University u Londonu. Claudia je direktor Urban Morphogenesis Lab-a na Bartlettu. Zahvaljujući svim pobrojanim referencama i prateći njihove facebook profile, lako se da vidjeti da se Claudia i Marco u jednom gradu rijetko zadržavaju više od par dana. ecoLogicStudio je jedan od četiri autora i izlagača u crnogorskom paviljonu “Project Solana Ulcinj” na 15. Bijenalu arhitekture u Veneciji sa projektom “Solana Open Aviary”. Zahvaljujući njihovoj saradnji sa European Space Agency i pristupu podacima snimljenim satelitom Sentinel 2 danas imamo neprocjenjive podatke o ulcinjskoj Solani. Pripremite svoje portfolie, ako ne budu u Kinu Boka, vjerovatno ćete ih pronaći kod Škurde ili u Luci, gdje uzimaju uzorke vode koje će kasnije ispitivati u svom studiju u Londonu.

Kako da započnete razgovor? – Sve osim aktuelnih dešavanja na britanskoj političkoj sceni. Ne želite da ulazite u tu konverzaciju

apsskatrinKATHRIN ASTE

Landscape Architecture and Cities

Katrhin Arste i Frank Ludin u Insbruku pokreću svoju praksu LAAC sa ciljem da prevaziđu rastuće razlike između arhitektonske prakse, istraživanja i teorije, da bi ponovo osnažili važnost arhitektonske discipline u društvu. Osim praktičnog, nastoje da se svojim radom bave i implemeniraju istraživanje i edukaciju. Neki od njihovih najpoznatijih izvedenih i objavljivanih projekata su redizajn Eduard-Wallnöfer-Platz trga u Insbruku (u saradnji sa Stiefel Kramer Architecture) i Vidikovac na Stubaier glečeru na austrijskim Alpima, multifunkcionalna sala u Weissenbachu. Osim izvedenih, tu je i opus konceptualnih, istraživačkih, hibridnih projekata lociranih na strmim stranama glečera i vrhovima austrijskih Alpa. U saradnji sa alpS i partnerima iz industrijskog sektora, LAAC je radio na istraživanju ekonomski i ekološki održivih elektrana na Alpima. LAAC je je jedan od četiri autora i izlagača u crnogorskom paviljonu “Project Solana Ulcinj” na 15. Bijenalu arhitekture u Veneciji sa projektom “Coexistence”. Dio njihovog projekta za crnogorski paviljon je vizuelno fantastični 3D sken velikog dijela područja ulcinjske Solane, kao i muzej savremene umjetnosti i prirode. Ukoliko već niste, 24. jul, konferencija The Debate je prilika da čujete mnogo više o radu LAAC-a, od Katrhin i Franka.

Kako da započnete razgovor? – Katrinino iskustvo i istraživački rad na valorizaciji strmih, sniježnih planinskih vrhova je korisno ukoliko u planu imate neki sličan projekat u Crnoj Gori

apssericERIC-JAN PLAISTER

Landscape Architecture is The New Black

Pejzažna arhitektura i pejzažni arhitekti definitivno postaju The New Black arhitektonske profesije. Da li ste primjietili u dosadašnjem line-upu APSS predavača koliko puta smo pomenuli pejzažnu arhitekturu? Iz Rotterdama, iz LOLA-e (LOst LAndscapes) dolazi Eric-Jan Plejister. Zapravo, bolje je reći – sa svoje planinarske ture na Prokletijama, pravo u Kotor dolazi Eric-Jan, osnivač i partner LOLA landscape architects. Pejzažna arhitektura nijesu samo ukrasne biljke i japanski vrtovi, a praksa LOLA landscape architects, miljama daleko od ovog opisa, upravo to i pokazuje.

U dosadašnjem radu Eric-Jan, Ces van der Veken i Peter Venstra, sa svojim saradnicima, bavili su se transformacijom, regeneracijom i oživljavanjem napuštenih i dotrajalih pejzaža, post-industrijskih pejzaža, kao i water menadžmentom. Autori su mnogobrojnih pobjedničkih konkursnih rješenja i dobitnici mnogih nagrada među kojima izdvajaju European Portugal, EO Wijers konkurs i Delta Water Award. Njihovi projekti su objavljivani na svim većim arhitektonskim portalima. LOLA je jedan od četiri autora i izlagača u crnogorskom paviljonu “Project Solana Ulcinj” na 15. Bijenalu arhitekture u Veneciji sa projektom “Solana Pyramid of Species”. Pejzažni arhitekti, iskoristite priliku da 24. jula na “The Debate” Project Solana konferenciji, na KotorAPSS-u, od Eric-Jana saznate koliko je sati bilo potrebno za izradu i instalaciju zida 1000 vrsta ulcinjske Solane, ugovorite poslovnu saradnju ili praksu u jednom od najprogresivnijih studija pejzažne arhitekture u Evropi!

Kako da započnete razgovor? - Eric-Jan se, pored pejzažne arhitekture, u prošlosti bavio I modnom fotografijom. Ukoliko vas zanima fotografisanje lijepih žena – isključivo analognim fotoaparatima – za naslovnice modnih časopisa, imate temu za razgovor.

apssmarkoMARKO STJEPČEVIĆ I NEMANJA MILIĆEVIĆ

La pan folie

Marko Stjepčević i Nemanja Milićević se upoznaju na KotorAPSS-u 2013. godine, kada je Marko bio mentor naše ljetnje škole, a Nemanja student i član KotorAPSS tima. Ono što povezuje ovaj dvojac je neizmjerna ljubav i interesovanje za likove i djela Alvara Size i Kenga Kume. Ubrzo započinju saradnju i učestvuju na nizu konkursa, a 2016. njihov projekat “The trigger 50/50” je izabran kao pobjednički na nacionalnom konkursu za odabir crnogorskog učesnika i izlagača u crnogorskom crnogorskom paviljonu “Project Solana Ulcinj” na 15. Bijenalu arhitekture u Veneciji.

Marko je bio saradnik u nastavi na Arhitektonskom fakultetu u Pogorici, a predavač je na fakultetu Politehnike na Univerzitetu Donja Gorica na predmetu Prostor. Jedan je od autora drugonagrađenog projekta na konkursu za adaptaciju i rekonstrukciju Doma revolucije u Nikšiću (u saradnji sa studiom AIM) i prvonagrađenog projekta na 1 crnogorskom Salonu arhitekture u kategoriji Enterijer za projekat enterijera Vrhovnog suda u Podgorici (u saradnji sa studiom AIM). Nemanja je apsolvent na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici, dugogodišnji član KotorAPSS tima i dio organizacionog tima arhitektonskog i umjetničkog segmenta PAF-a 2015 (Pogorica Art Festival). Skoro pa da ne izostaje njihovo učešće na trenutno aktuelnim konkursima, pa ako tražite partnerstvo ili ste student i hoćete praktično iskustvo, Marko i Nemanja su dvojac, od glave do pete odjeven u crnom, sa kojim želite uspostaviti komunikaciju.

Kako da započnete razgovor? – Sa Markom je dovoljno sjesti i poručiti kafu ili pivo, razgovor će teći spontano, a sve to pod uslovom da uspijete da nadglasate Nemanju i njegove biznis planove o uzgajanju pečuraka na tozu od kafe

apssdijanaDIJANA VUČINIĆ

Where are my dragons?

Dijana Vučinić je osnivač i programski direktor KotorAPSS-a, osnivač DVARP-a, koji trenutno vodi Marija Ičević sa svojim timom, rukovoditeljka odjeljenja za razvojne projekte u arhitekturi i urbanizmu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma. Dijana je 2014. bila dio tima kustosa crnogorskog paviljona “Treasures in Disguise” na 14. Bijenalu arhitekture u Veneciji, a 2016. komesar crnogorskog paviljona “Project Solana Ulcinj” na 15. Bijenalu arhitekture u Veneciji. Predavač je na master studijama fakulteta Politehnike na Univerzitetu Donja Gorica. Dijana je jedna od najzaslužnijih osoba za pozicioniranje Crne Gore na internacionalnoj arhitektonskoj sceni. Ako vam je cilj da budete dio KotorAPSS tima, imate plan, ideju o unaprijeđenju crnogorske arhitektonske scene ili vam treba partner za neki inovativni projekat u arhitekturi i urbanizmu, Dijanu nije teško pronaći. Ona je uvijek tu, veoma dostupna i veoma nedostupna, jednom riječju reklo bi se- nezaobilazna. Neka vas ne obeshrabre njeni beskonačno dugi telefonski razgovori, nikako se ne lomite da joj postavite pitanje dok gleda u telefon ili piše poruke (česta radnja), odgovor nećete dobiti ni na koncu, mada svakako, prije ili kasnije, slomiće vas njen izraz i šarm.

Kako da započnete razgovor? - Dijana svo svoje slobodno vrijeme provodi na Vranjini I velika ljubav joj je Skadarsko jezero. Ni slučajno ne započinjite razgovor o crkvi, a ako baš baš želite – brace yourselves.

Svi koji nijeste bili u prilici da posjetite crnogorski paviljon u Palati Malipiero u Veneciji, a pratili ste rad Project Solana stranice, u Kotoru vas premijerno čeka Virtual Reality tura Project Solana Ulcinj.

Pošto ipak arhitektura nije baš baš sve u našim životima, program APSS 2016 će biti propraćen sa tri APSS Party-a i pružiti dodatan prostor za druženje, razmjenu vizit karti, kontakata i portfolia i uhođenje vaših potencijalnih budućih poslodavaca.
Do početka 5. KotorAPSS-a je ostalo još sedam dana, stoga organizujte prevoz, rezervišite smještaj, prisustvo svim događajima u okviru programa je besplatno, ali – ne zaboravite da se registrujete na apply@kotorapss.me. U međuvremenu, pratite naš rad online na facebook-u, twitter-u i instagram-u, kao i na www.kotorapss.me. Čekamo vas u Kotoru!

Portal Analitika