Politika

Obama Vujanoviću: Crna Gora je ostvarila izvanredan progres

Povodom 13. jula, dana državnosti Crne Gore, i dalje pristižu čestitke predsjednika država i visokih zvaničnika upućene Predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću, saopšteno je iz Vujanovićevog kabineta.
Obama Vujanoviću: Crna Gora je ostvarila izvanredan progres
Portal AnalitikaIzvor

Oni izdvajaju čestitku Predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Baraka Obame, u kojoj se navodi:

Američki narod i ja lično upućujemo najtoplije želje narodu Crne Gore u prilici proslave nacionalnog dana 13. Jula.

U samo 10 godina od sticanja nezavisnosti Crna Gora je ostvarila izvanredan progres. On se prominentno predstavio istorijskim potpisivanjem Pristupnog protokola od strane NATO saveznika na sastanku ministara inostranih poslova u Briselu 19. maja i učešću Crne Gore kao posmatrača na Varšavskom samitu. Članstvo Crne Gore u NATO-u predstavlja važan korak ka punoj njenoj integraciji u evroatlanske institucije i osnažiće vašu poziciju kao izuzetno važnog partnera u obezbjeđivanju stabilnosti Balkana i Evrope. Ostajemo posvećeni podršci naporima Crne Gore u pristupanju Evropskoj uniji.

Takođe smo zahvalni na vašem doprinosu globalnoj bezbjednosnoj inicijativi, uključujući slanje crnogorskih vojnika u Avganistan da bi stali rame uz rame sa američkim i savezničkim vojnicima. Cijenimo i crnogorsko članstvo u Koaliciji protiv ISIL-a i partnerstvo u kontra-terorističkim naporima.

Afirmišemo naše snažno i trajno prijateljstvo i čestitam vam ovom radosnom prilikom.

Čestitke su takođe uputili Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan, Predsjednik Republike Azerbejdžan Ilham Alijev, Kralj Jordana Abdulah II, Kralj Španije Felipe, Kralj Malezije Tuanku Alhaj Badlishah, Predsjednik Rumunije Klaus Verner Johanis, Predsjednik Letonije Rajmonds Vejonis i Predsjednica Litvanije Dalie Gribiskaite.

Portal Analitika