Politika

MSS: Skupština da povuče opozicione amandmane na zakone o medijima

Medijski savjet za samoregulaciju apeluje na Skupštinu Crne Gore da povuče iz procedure amandmane na Zakon o medijima, Zakon o elektronskim medijima i Zakon o javnim servisima, koji su dostavljeni od strane opozicionih poslanika.
MSS: Skupština da povuče opozicione amandmane na zakone o medijima
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

„Bez ikakve javne rasprave i bez konsultacija stručne javnosti u parlamentarnoj proceduri su se našli amandmani na pomenute zakone, koji u velikoj mjeri prijete da ozbiljno ugroze postojeće medijsko zakonodavstvo“, saopšteno je iz MSS.

Aboliranje novinara od profesionalne odgovornosti, zahtjev da elektronski mediji moraju imati najmanje 20 odsto sopstvene produkcije, kao i zahtjev da se državni organi mogu reklamirati samo u najkomercijalnijim medijima su samo neki od predloga koji mogu da izazovu haos na našoj medijskoj sceni, a većinu medija i da zatvore, upozoravaju iz MSS.

„Predlagati mjere koje će dovesti do gašenja medijskog pluralizma i stvaranja monopola u oblasti informisanja  nije  u najmanju ruku nešto što je u skladu sa evropskom tradicijom slobode izražavanja i slobode medija. U saopštenjima poput ovoga nije moguće nabrojati sve nedostatke predloženih amandmana zato još jednom apelujemo na poslanike da povuku iz procedure podnijete predloge i vrate ih na javnu raspravu, kako bi svi zainteresovani mogli da iskažu svoje mišljenje povodom njih“, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika