Region

Gulen traži od SAD da ga ne izruče Turskoj

Propovjednik Fetulah Gulen, suparnik turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, pozvao je SAD da odbaci zahtjev Turske za njegovo izručenje. Ankara Gulena, koji živi u izgnanstvu u SAD od 1999, smatra podstrekačem neuspjelog puča u Turskoj.
Gulen traži od SAD da ga ne izruče Turskoj
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju Gulen je ocijenio kao "smiješne" izjave turskog predsjednika Erdogana i premijera Binalija Jildirima da je on organizator pokušaja vojnog državnog udara u Turskoj.

"Erdogan je još jednom pokazao danas da je spreman na sve da učvrsti svoju vlast i progoni one koji ga kritikuju", napisao je Gulen koji živi u američkoj državi Pensilvanija.

Erdogan je juče nastavio sa "čistkama" i otpustio ili suspendovao brojne ljude u obrazovanju i u medijima koje smatra bliskim Gulenu, poslije vojske, policije i pravosuđa.

"Pozivam američku vladu da odbaci sve napore čiji je cilj da se zloupotrebi procedura izručenja da bi se sprovodile političke vendete. Smiješno je, neodgovorno i netačno nagovještavati da ja imam bilo kakvu vezu sa tim užasnim propalim državnim udarom", napisao je Gulen, koji je ranije već negirao da ima bilo kakvu vezu sa pučom u Turskoj.

Fetulah Gulen je duhovni vođa pokreta Hizmet koji zagovara umjereni islam u više desetina zemalja, a koji vlasti u Ankari smatraju terorističkim pokretom.

Turska vlada poslala u SAD četiri dosijea

Turski premijer je juče rekao u Parlamentu da je njegova vlada poslala u SAD četiri dosijea i tražila izručenje Gulena.

"Nemojte više da štitite tog izdajicu, glavnog teroristu", rekao je Jildirim u turskom parlamentu.

Bijela kuća je saopštila da je predsjednik SAD Barak Obama juče razgovarao o turskom zahtjevu za izručenje s Erdoganom, i da je tom prilikom ponudio pomoć Vašingtona u istrazi oko neuspjelog puča.

Portparol Bijele kuće Džoš Ernest rekao je da se dokumenti koje je Ankara poslala razmatraju u svijetlu sporazuma o ekstradiciji koji postoji tri decenije između Turske i SAD. On je rekao da Gulen uživa zaštitu po zakonu.

Državni sekretar SAD Džon Keri rekao je u ponedjeljak da izručenje Gulena nije moguće bez dokaza koje su turske vlasti dužne da daju.

Izvor: N1

Foto: SELAHATTIN SEVI / ZAMAN DAILY / AFP

Portal Analitika