Svijet

Pronađeno "oproštajno pismo" teroriste iz njemačkog voza

Nekoliko stranica iz sveske mladog Avganistanca koji je sjekirom napao putnike u vozu u Bavarskoj mogu se smatrati oproštajnim pismom, piše RT.
Pronađeno "oproštajno pismo" teroriste iz njemačkog voza
Portal AnalitikaIzvor

Mladić tu piše ocu, od njega traži da se moli kako bi mu pomogao da se “osveti nevjernicima” i “stigne do raja”, objavili su policijski službenici.

Napadač je bio sunit, otkrila je policija, dodajući kako nije redovno pohađao džamiju, već da se najvjerovatnije molio u privatnosti svog doma.

Osim toga, otkriveno je i da je na društvenim mrežama postavio objavu "protiv svih neprijatelja islama" samo 24 sata prije napada, piše hrvatski “Index”.

Jedan od prijatelja 17-godišnjeg terorista nedavno je umro u Avganistanu, a istražitelji smatraju kako bi taj događaj mogao biti povod krvavom napadu.

Objavljeno je i da policija posjeduje snimak na kojem se vidi mladić, a koja se još uvijek analizira.

Podsjećamo, agencija Amak bliska Islamskoj državi juče je objavila da se 17-godišnjak zove Muhammad Rijad i da je on vojnik ID.

Tri putnika zadobila su teške povrede, a Rojters javlja da su u kritičnom stanju nakon napada. Jedna osoba je lakše povrijeđena, a 14 je zbrinuto zbog stanja šoka. Napadač je ubijen.

Napad se dogodio u Hajdingsfeldu, nedaleko od grada Vircburga na jugu Njemačke.

Izvor: b92.net

Portal Analitika